Dom nr 3-5

Dom nr 7-9

Dom nr 8-10

Dom nr 4-6

Osiedle na Błoniu

Oltaschin

Osiedle dla robotników rolnych wzdłuż ul. Strączkowej. Ulica i prostokątny skwer. Projekt: Ernst May (1886-1970). Składało się z 36 bliźniaczych domów, zubdowanych z pustaków. Domy: wysoki dach (5 m), który przykrywał dwie kondygnacja mieszkalne. Wiele elementów architektury regionalnej. Założenie urbanistyczne wzorowane na założeniach angielskich przedmieść ogrodowych. Układ urbanistyczny zachowany, włącznie z nieutwardzoną drogą, wiele domów zmienionych i unowocześnionych. Bardzo urokliwe miejsce, ...
Osiedle dla robotników rolnych wzdłuż ul. Strączkowej. Ulica i prostokątny skwer. Projekt: Ernst May (1886-1970). Składało się z 36 bliźniaczych domów, zubdowanych z pustaków. Domy: wysoki dach (5 m), który przykrywał dwie kondygnacja mieszkalne. Wiele elementów architektury regionalnej. Założenie urbanistyczne wzorowane na założeniach angielskich przedmieść ogrodowych. Układ urbanistyczny zachowany, włącznie z nieutwardzoną drogą, wiele domów zmienionych i unowocześnionych. Bardzo urokliwe miejsce, całkiem dobrze skryte. Wszystko powstało na ziemiach podarowanych wspólnocie Oltaschin przez barona von Richthofen-Boguslavitza.

Osiedle Ołtaszyn w 1926 r. Arch. Ernst May. Die Form 1926
    Ołtaszyn, widoczne "Osiedle na Błoniu" dla robotników rolnych ...