Wnętrze schroniska
Reklamy schroniska

Schronisko PTTK "Jagodna"

Gasthaus Brand, Brandbaude

Są takie miejsca w naszych polskich Sudetach, gdzie wciąż jeszcze to do Natury należy ostatnie słowo. Miejsca, stanowiące enklawę kojącej ciszy i spokoju, gdzie żywy jest duch prawdziwego turysty, wędrującego z pozdrowieniem na ustach. Takim właśnie miejscem są Góry Bystrzyckie. W samym zaś sercu tychże gór, na (umownej) Przełęczy Spalona, 811 m n.p.m, znajduje się nasze schronisko – Jagodna.
Budynek schroniska powstał ok. 1895 r. na miejscu przydrożnego zajazdu niejakiego Hartmanna. Początkowo pełnił rolę okazałej gospody w stylu sudeckim, a później również schroniska udzielającego noclegów noszącego nazwę Passhöhe Baud lub Gasthaus von Furchner ("Na Przełęczy Spalonej"). Po odkryciu przez narciarzy walorów okolicy, gospoda przekształciła się w schronisko turystyczne. Kłodzkie Towarzystwo Górskie, które stało się właścicielem budynku w 1927 r., po remoncie trwającym do 1933 r. nadało mu nazwę Brandbaude. Wiadomo też, że w 1938 r. oferowano tu 30 miejsc noclegowych. Ciekawostką z czasów budowania w pobliżu Autostrady Sudeckiej są bunkry zamaskowane jako budynki gospodarcze. Po 1945 r. budynek został zdewastowany i rozszabrowany. W 1948 r. schronisko przejął Oddział Kłodzki PTT, który po remoncie zwiększył liczbę miejsc noclegowych i przemianował jego nazwę na Schronisko "Spalona" lub "Na Przełęczy Spalona". Liczba miejsc noclegowych wynosiła 80, z czego 30 w zbiorowej sali na strychu. Budynek kilkukrotnie poddawano remontom. Pod koniec lat sześćdziesiątych nazwę zmieniono na Schronisko PTTK "Jagodna", która funkcjonuje do dziś. Sala jadalna, mieszcząca się w przeszklonej werandzie, z dawnym wystrojem, zachowała wiele z klimatu starej gospody. Dogodny dojazd, położenie na grzbiecie, w miejscu gdzie krzyżuje się kilka szos, duktów leśnych i szlaków turystycznych sprawia, że schronisko jest doskonałą bazą wypadową dla turystów uprawiających różne formy turystyki – zmotoryzowanych, pieszych, rowerzystów i narciarzy. W pobliżu funkcjonuje wyciąg narciarski, utrzymywane są trasy narciarstwa biegowego, znajdują się też liczne szlaki piesze, rowerowe a także przebiega tędy Sudecki Szlak Konny. Schronisko dysponuje 57 miejscami noclegowym w pokojach 2-9 osobowych.
Przy pełnym obłożeniu funkcjonuje tzw. "gleba" (wymagana własna karimata).

Oferujemy pokoje w standardzie turystycznym.
Odnowione węzły sanitarne (w sumie 6 prysznicy, 4 toalety, 10 umywalek) znajdują się w osobnych pomieszczeni Gościom oferujemy przede wszystkim fantastyczny klimat i niezapomnianą, domową atmosferę! A poza tym:
Jadalnię z salą czynną od godziny 9:00 do 20.00 z barem i kuchnią serwującą pyszne domowe dania a'la carte.
Miejsce na ognisko przed schroniskiem
Możliwośc rozbicia namiotu przy schronisku
Biblioteczkę pełną książek i magazynów o tematyce górskiej i podróżniczej
Bezpłatny dostęp do bezprzewodowego Internetu Wi-Fi
Możliwość przyjazdu z czworonogiem
Przechowalnię nart, rowerów, bagaży w osobno wydzielonym pomieszczeniu.
Duży parking przy schronisku
W sezonie zimowym funkcjonuje u nas wypożyczalnia nart (biegowych i zjazdowych) i snowboardu. Od sezonu zimowego 2012/2013 NOWOŚĆ - będzie można wypożyczyć również rakiety śnieżne! Za

Spalona
Spalona