Zamek książąt opolskich (ruina)

Schloss Schelitz

XIV-XVII
Istnieje częściowo

W XIV wieku książęta opolscy budują w Chrzelicach zamek obronny w stylu gotyckim w kształcie prostokąta, otoczony fosą.Wewnątrz dziedzinca znajdowała się wieża obronna. Około roku 1694 Posadowscy gruntownie przebudowują zamek na barokową rezydencję. Dawne umocnienia ziemno - wodne przemieniono w park krajobrazowy z okazami starodrzewia. W roku 1783 król Fryderyk II odkupił od hrabiego Dietrichsteina obejmujące 12 wsi dobra chrzelickie z lasami i miasteczkiem Strzeleczki. Budowla w stanie pełnej używalności ...
W XIV wieku książęta opolscy budują w Chrzelicach zamek obronny w stylu gotyckim w kształcie prostokąta, otoczony fosą.Wewnątrz dziedzinca znajdowała się wieża obronna. Około roku 1694 Posadowscy gruntownie przebudowują zamek na barokową rezydencję. Dawne umocnienia ziemno - wodne przemieniono w park krajobrazowy z okazami starodrzewia. W roku 1783 król Fryderyk II odkupił od hrabiego Dietrichsteina obejmujące 12 wsi dobra chrzelickie z lasami i miasteczkiem Strzeleczki. Budowla w stanie pełnej używalności przetrwała do lat sześćdziesiątych. Obecnie ruina.
wg

Chrzelice - młyn i pałac