Budynek bramny

Epitafia zewnętrzne

Kościół św. Jana Chrzciciela

IIp.XIIIw.

Kościół św. Jana Chrzciciela – wczesno-gotycki, pochodzi z II połowy XIII w. – był sklepiony w początkach XVI w., rozbudowany w 1614 ( kaplica) odnowiony w 1710 r. W II połowie XVIII w przebudowano okna, a 100 lat później szczyty. Murowany z kamienia, jednonawowy z prostokątnym prezbiterium, z kaplicą, zakrystią i składzikiem. Do nawy od strony zachodniej przylega prostokątna wieża. We wnętrzu zachowały się dwa wczesnogotyckie tryptyki oraz szereg renesansowych kamiennych nagrobków. Kościół otoczony ...
Kościół św. Jana Chrzciciela – wczesno-gotycki, pochodzi z II połowy XIII w. – był sklepiony w początkach XVI w., rozbudowany w 1614 ( kaplica) odnowiony w 1710 r. W II połowie XVIII w przebudowano okna, a 100 lat później szczyty. Murowany z kamienia, jednonawowy z prostokątnym prezbiterium, z kaplicą, zakrystią i składzikiem. Do nawy od strony zachodniej przylega prostokątna wieża. We wnętrzu zachowały się dwa wczesnogotyckie tryptyki oraz szereg renesansowych kamiennych nagrobków. Kościół otoczony jest kamiennym murem z XIV – XV w., w obrębie którego znajduje się parterowa brama. Wg.

Gruss z Janowca.
    Chichy. Sklep Hermanna Laubego, kościół, szkoła i pałac.