Pogański młyn

Heidenmühle Pogarth Mühle

Istnieje częściowo

W odległości ok. 2 km na płn.-zach. od przysiółka, u wylotu dwóch zbiegających się wąwozów, u źródeł potoku Pogródki znajduje się malowniczo położony stary młyn wodny. Istniał tu od niepamiętnych czasów. Obecny budynek, po kolejnych odbudowach i zmianie sposobu jego użytkowania w niczym nie przypomina obiektu zabytkowego. W pobliżu zachowały się jedynie ślady dawnego systemu zastaw spiętrzających wody potoku.
Dawno temu wśród okolicznego ludu krążyły opowiadania o tym, że w młynie tym dzieją się ...
Dawno temu wśród okolicznego ludu krążyły opowiadania o tym, że w młynie tym dzieją się dziwne rzeczy, że diabeł w nim po nocach mąkę miele, że okrutny rycerz z Gromnika chwycił tu
Wysłannika piekieł za gardło, a ten z zemsty za to zabił jego sługę, cisnąwszy nim o ziemię. Stąd też młyn zwano m.innymi „Diabelskim Młynem”.

Pogroda. Gospoda Hermanna Kreusela, wieża, sklep Riedela, młyn ...
    Jeszcze jedno, trochę inne ujęcie młyna.