Aeropiknik

Most

Wyspa nr 1

Wyspa nr 2

Elektrownia wodna

Zbiornik Kozielno

Zbiornik “Kozielno” zlokalizowany jest na obszarze gmin Kamieniec Ząbkowicki i Paczków w km 93 + 400 Nysy Kłodzkiej. Inwestycja jest proekologiczną formą rekultywacji wyrobisk poeksploatacyjnych i zagospodarowania gruntów odpadowych (piasków i nadkładów). Podstawowa jego funkcja to ochrona przeciwpowodziowa: gromadząc wody powodziowe ogranicza kulminację fali Nysy Kłodzkiej zmniejszając straty powodziowe poniżej zbiornika. Spiętrzenie wody w zbiorniku wykorzystywane jest także do celów ...
Zbiornik “Kozielno” zlokalizowany jest na obszarze gmin Kamieniec Ząbkowicki i Paczków w km 93 + 400 Nysy Kłodzkiej. Inwestycja jest proekologiczną formą rekultywacji wyrobisk poeksploatacyjnych i zagospodarowania gruntów odpadowych (piasków i nadkładów). Podstawowa jego funkcja to ochrona przeciwpowodziowa: gromadząc wody powodziowe ogranicza kulminację fali Nysy Kłodzkiej zmniejszając straty powodziowe poniżej zbiornika. Spiętrzenie wody w zbiorniku wykorzystywane jest także do celów energetycznych, a także stwarza możliwości rozwoju rekreacji i turystyki wodnej.
Pojemność całkowita zbiornika wynosi 18,4 mln m3 . Stała rezerwa powodziowa to 3,4 mln m3 , rezerwa forsowana – 4,3 mln m3 , łącznie więc pojemność zbiornika Kozielno do dyspozycji ochrony przeciwpowodziowej wynosi 7,7 mln m3.
Połączony jest ze zbiornikiem "Topola" . Realizację obu zbiorników rozpoczęto w 1986 r. Po katastrofalnej powodzi 1997 r. budowa zbiorników stała się elementem Narodowego Programu Odbudowy i Modernizacji jako priorytetowe zadania resortu środowiska w zakresie budowy zabezpieczenia przeciwpowodziowego. Razem ze zbiornikami Nysa i Otmuchów tworzą zespół zbiorników wielozadaniowych wchodzących w skład systemu ochrony powodziowej doliny Odry.
Obydwa zbiorniki, w sposób naturalny wkomponowano w dolinę Nysy Kłodzkiej. Znaczna i piękna powierzchnia lustra wody podnosi walory krajobrazowe tego regionu, a rodzący się nowy ekosystem wodny wzbogaca naturalne środowisko przyrodnicze. Dodatkowo utworzona tu wyspa, dając nowe siedlisko, sprzyja rozwojowi populacji ptactwa wodnego oraz stanowi miejsce odpoczynku ptaków przelotnych. Zbiorniki wyposażono w nowoczesne przepławki dla ryb w formie wielokomorowego, kaskadowego przejścia oraz w kanalizację wodno – ściekową.

Zalew Paczkowski. W tle elektrownia wodna.
    Zalew Paczkowski.
    Zalew Paczkowski.
    Zalew Paczkowski.
    Zalew Paczkowski.
    Aerostaty w nad zalewem.
    Zalew w Kozielnie.
    Zalew w Kozielnie.
    Zbiornik Kozielno. Po prawej fragment wyspy.
    Zbiornik Kozielno.
    Zbiornik Kozielno. W tle most rozdzielający zbiorniki Kozielno ...
    Zbiornik przy elektrowni.
    komentarze: 0
    Zbiorni Kozielno. Widok w kierunku elektrowni http://dolny-slask.org.pl/849093,foto.html?idEntity=548989 ...
    Swietne miejsce dla rowerzystów, "kijkarzy" no i turystów.
    Wschodnia część zbiornika (za elektrownią).