Kościelnica (758 m n.p.m.)

Kőnigstein

Szczyt 758 m stanowiący kulminację grzbietu odchodzącego na południowy wschód od Wójtowskiej Równi przez Barczową. Ciągnie się aż do doliny Bystrzycy i kończy się Kawką nad zabudowaniami papierni w Starej Bystrzycy. Rozdziela dolinę potoku, w której leży Zalesie, od doliny Drwiny w której leżą Wójtowice. Zbudowana z granitognejsów, opada bardzo stromymi zboczami. Na grzbiecie i zboczach rosną niewielkie lasy świerkowo-bukowe z domieszką innych gatunków. Na grzbiecie, na południe od niższej kulminacji ...
Szczyt 758 m stanowiący kulminację grzbietu odchodzącego na południowy wschód od Wójtowskiej Równi przez Barczową. Ciągnie się aż do doliny Bystrzycy i kończy się Kawką nad zabudowaniami papierni w Starej Bystrzycy. Rozdziela dolinę potoku, w której leży Zalesie, od doliny Drwiny w której leżą Wójtowice. Zbudowana z granitognejsów, opada bardzo stromymi zboczami. Na grzbiecie i zboczach rosną niewielkie lasy świerkowo-bukowe z domieszką innych gatunków. Na grzbiecie, na południe od niższej kulminacji 738 m stał dawniej pomnik, tzw Królewski Kamień (Konigstein). Prowadziła do niego specjalna ścieżka wspinająca się regularnymi zakosami od kościoła w Zalesiu. Z wielu miejsc na grzbiecie Kościelnicy otwierają się ładne widoki na dolinę Bystrzycy, Wójtowice i Zalesie, a także na Zamkową Kopę, Kościelną Górę i Jagodną oraz leżący nieco na uboczu Kawczak. (Na podstawie SGTS M. Staffy).

Tak wyglada "szczytowa" część Kościelnicy.
    Punkt geodezyjny na szcycie Kościelnicy.