Dom Pomocy Społecznej w Nielestnie (d. pałac)

Schloss Waltersdorf

Pałac powstał w 1603 r. z inicjatywy Adama von Gersdorf. W latach 1709 - 1891 należał do rodziny hrabiów von Kottulinski. Przebudowy miały miejsce w XIX i XX w.
Po II wojnie światowej pałac przechodził w różne ręce, aby w latach 70. stać się domem dla osób niepełnosprawnych intelektualnie.
Dom Pomocy Społecznej w Nielestnie jest jednostką organizacyjną Powiatu Lwóweckiego.
Teren należący do DPS obejmuje zabudowania pałacowe, park, drogi dojazdowe, chodniki, skwery zieleni, działki uprawowe. Na ...
Teren należący do DPS obejmuje zabudowania pałacowe, park, drogi dojazdowe, chodniki, skwery zieleni, działki uprawowe. Na parterze dawnego pałacu mieszczą są biura, kuchnia, zabytkowy hol, 8 sal sypialnych mieszkańców, kawiarenka mieszkańców z obszerną wideoteką, 1 pokój gościnny. Na I piętrze znajdują się: dwie świetlice, w których odbywają się zajęcia; pomieszczenie terapii zajęciowej; jadalnia; 8 sypialni mieszkańców, gabinet pielęgniarki. Ponadto na tym poziomie znajdują się łazienki, prysznice i toalety. II piętro składa się w przeważającej części z sypialni mieszkańców tj. 14 sal; pomieszczeń fizykoterapii, gdzie odbywają się zabiegi rehabilitacyjne. Na II piętrze znajdują się także łazienki, toalety i prysznice dla mieszkańców. Na wszystkie piętra od 2005r. można dojechać windą, dostosowaną do potrzeb osób niepełnosprawnych.
[wg ]

Pałac w Nielestnie Rysunek F. B. Wernera z "Topographia Silesiae" ...