Dwór Lubień

Schloss Liebenau

Już w 1521 r., w miejscu dzisiejszego dworu na wyspie, istniał zamek lub dwór obronny. Generalna przebudowa nastąpiła na początku XVII w. i w 1898 r., kiedy to założenie straciło wiele ze swych oryginalnych elementów. Kamienne gzymsy i obramienia okienne zastąpiono betonowymi odlewami i dobudowano nowe, północno – wschodnie skrzydło. Do 1945 r. Lubień znajdował się w rękach rodziny baronów (od 18 października 1861 r. hrabiów) von Rothkirch und Trach za sprawą małżeństwa wdowy po właścicielu ...
Już w 1521 r., w miejscu dzisiejszego dworu na wyspie, istniał zamek lub dwór obronny. Generalna przebudowa nastąpiła na początku XVII w. i w 1898 r., kiedy to założenie straciło wiele ze swych oryginalnych elementów. Kamienne gzymsy i obramienia okienne zastąpiono betonowymi odlewami i dobudowano nowe, północno – wschodnie skrzydło. Do 1945 r. Lubień znajdował się w rękach rodziny baronów (od 18 października 1861 r. hrabiów) von Rothkirch und Trach za sprawą małżeństwa wdowy po właścicielu z lat 1737 – 1740 (?), Hansie Ernscie von Schweinichen. Wdowa, Eleonora Charlotte z domu von Rothkirch wyszła bowiem, w roku 1740, za Johanna Wenzla von Trach.
Po II wojnie światowej dwór został przeznaczony na mieszkania prywatne. Po znacznym zdewastowaniu obiektu, mieszkańców wysiedlono. Od 1989 r. znajduje się w rękach prywatnych. Obecnie, prawdopodobie, w trzecich z kolei... (historia za : R. M. Łuczyńskim)

Lubień - dwór (źródło za : "Schlesische Schlösser" R. Webera)
    Lubień. Karczma sądowa, szkoła ewangelicka, piekarnia i sklep ...