Wnętrze wieży

Wzniesiona w 1906 r. wieża im. Bismarcka na najwyższym szczycie Gór Sowich – na Wielkiej Sowie (1015 m). Była to jedna z bardzo wielu podobnych budowli sławiących imię Żelaznego kanclerza. Zastąpiła ona drewnianą wieżę z 1885 r. Inicjatorem budowy był prezes miejscowego towarzystwa górskiego – Franz Thamm. W 1909 r. wmurowano w wieżę tablicę ku czci zmarłego właśnie inicjatora. Po drugiej wojnie światowej wieży nadano imię gen. Władysława Sikorskiego, ale nazwa nie przyjęła się. W 1980 r. nazwano ...
Wzniesiona w 1906 r. wieża im. Bismarcka na najwyższym szczycie Gór Sowich – na Wielkiej Sowie (1015 m). Była to jedna z bardzo wielu podobnych budowli sławiących imię Żelaznego kanclerza. Zastąpiła ona drewnianą wieżę z 1885 r. Inicjatorem budowy był prezes miejscowego towarzystwa górskiego – Franz Thamm. W 1909 r. wmurowano w wieżę tablicę ku czci zmarłego właśnie inicjatora. Po drugiej wojnie światowej wieży nadano imię gen. Władysława Sikorskiego, ale nazwa nie przyjęła się. W 1980 r. nazwano ją im. dra Mieczysława Orłowicza, znanego działacza turystycznego i krajoznawcy. W stulecie istnienia przeprowadzono generalny remont wieży. Jak przed stu laty, walcowata, betonowa budowla ze zwieńczeniem w formie gloriety, o nieco przysadzistych formach typowych dla architektury doby wilhelmińskiej, cieszy się sławą jednej z najpiękniejszych tego typu budowli w polskich Sudetach.

Klatka schodowa w wyremontowanej wieży.
    Lina poręczowa wewnątrz wieży, myślę że oryginalna.