Kościół ewangelicki (dawny)

Evangelische Kirche in Heinzendorf

Nie istnieje

Budowa zaczęła się 3 kwietnia 1766 r. a pierwsze nabożeństwo w ukończonym budynku odprawiono 10 listopada tego samego roku. Był to kościół szachulcowy, halowy. Obok kościoła wznosiła się drewniana dzwonnica oraz murowana pastorówka. Z tych zabudowań do dziś pozostała jedynie pastorówka, która jednak po otynkowaniu utraciła swój pierwotny wygląd. Kościół i dzwonnica zostały zburzone i obecnie trudno ustalić kiedy. W miejscu kościoła jest pusty plac zarośnięty dziką roślinnością a po dzwonnicy zachowały ...
Budowa zaczęła się 3 kwietnia 1766 r. a pierwsze nabożeństwo w ukończonym budynku odprawiono 10 listopada tego samego roku. Był to kościół szachulcowy, halowy. Obok kościoła wznosiła się drewniana dzwonnica oraz murowana pastorówka. Z tych zabudowań do dziś pozostała jedynie pastorówka, która jednak po otynkowaniu utraciła swój pierwotny wygląd. Kościół i dzwonnica zostały zburzone i obecnie trudno ustalić kiedy. W miejscu kościoła jest pusty plac zarośnięty dziką roślinnością a po dzwonnicy zachowały się fundamenty. W pobliżu, przy ulicy, wznosił się pomnik, jednak dzisiaj pozostał jedynie cokół. Napisy na cokole zostały obłupane w takim stopniu, że nie jest możliwe ich odczytanie, żródło:

Witoszyce - gospoda ( Gasthaus zum deutschen Reich ), kościół, ...
    Trójpolowa pocztówka z Witoszyc przedstawiająca: pałac, kościół ...