Reklamy hotelu

Parking - dawna restauracja Grundhof

Restaurant Grundhof

Nie istnieje

liberek°: Źródła mineralne w Jedlinie Zdroju odkryto w XVI wieku, ale zaczęto z nich korzystać na większą skalę od 1697 roku (od kiedy uznano je za lecznicze).
W tym czasie właścicielem pastwisk, na których tryskał uzdrawiający zdrój, był Caspar Schäl - kmieć z Jedlinki. W związku z coraz większą liczbą przybywających z okolicznych wsi chorych, Schäl poczynił pierwsze inwestycje: leczniczą wodę ujął w wydrążony pień drzewa i postawił obok kram z żywnością.
Później - w 1723 roku, wybudował w pobliżu źródła dom mieszkalny - Grundhof.
c.d. ropucha: Budynek "Grundhofu" był zaczątkiem Jedliny. Powstała w nim najpierw gospoda o tej samej nazwie, potem hotel. Budynek przebudowano, modernizowano i powiększono.
Hotel polecano w 1939 r. jako najlepszy i najstarszy adres w Jedlinie, z 10 pokojami z bieżącą wodą i 15 gościnnymi łóżkami. Ostatnim właścicielem był H. Scholz. Po wojnie bydynek zburzono, obecnie na jego areale znajduje się parking..

Nieistniejący hotel "Grundhof".Lewe górne zdjęcie przedstawia ...
    Nieistniejący hotel "Grundhof" na przełomie XIX i XX wieku.