Pałac Pasterzyce (nieistniejący)

Schloss Pasterwitz

ropucha : "Początkowo pałac był własnością rodziny von Pasterwitz. Trzy panny tego nazwiska zginęły w trakcie pożaru, który wybuchnął swego czasu na balu w oławskim pałacu. Później w posiadaniu hrabiów Haugwitz, rodziny von Oheimb, hrabiów Stosch, baronów von Kottwitz i pana von Borrwitz. Ostatni sprzedał majątek w 1806 r. królewskiemu wyższemu urzędnikowi Wiesnerowi, od którego syna kupił go królewski major von Stegmann na Jackschenau. Od 1841 r. w posiadaniu Friedricha Otto von Lieres und Wilkau. ...
ropucha : "Początkowo pałac był własnością rodziny von Pasterwitz. Trzy panny tego nazwiska zginęły w trakcie pożaru, który wybuchnął swego czasu na balu w oławskim pałacu. Później w posiadaniu hrabiów Haugwitz, rodziny von Oheimb, hrabiów Stosch, baronów von Kottwitz i pana von Borrwitz. Ostatni sprzedał majątek w 1806 r. królewskiemu wyższemu urzędnikowi Wiesnerowi, od którego syna kupił go królewski major von Stegmann na Jackschenau. Od 1841 r. w posiadaniu Friedricha Otto von Lieres und Wilkau. Szczególnie solidny budynek pałacu powstał w 1771 r. w czasach pana von Oheimb, którego herb wieńczy portal. Von Lieres i Wilkau nie tylko wybudował wszystkie nowe budynki gospodarcze, powiększył też pałac o nowe skrzydło. Ogród i park ożywione są przez przepływającą rzeczkę i parę stawów, a z okien pałacu ma się piękny widok, ograniczony przez Górę Ślężę w jej najpiękniejszej postaci.\" (za Alexandrem Dunckerem\"

Pałac w Pasterzycach (A. Duncker).[Pałac w Pasterzycach na rycinie ...
    Pocztówka z pałacem.