Klasztor OO.Oblatów

Oblaten Kloster

Adres przedwoijenny: Pöpelwitzstrasse 81.
Parafia na Popowicach powstała na początku XX w., w związku ze wzrostem liczebnym ludności katolickiej w tej części miasta. W 1905 r. podjęto decyzję o budowie kaplicy św.Jerzego, z nieco później domu parafialnego. Powstała w ten sposób samodzielny okręg duszpasterski został 25.05.1914r. podniesiony do rangi parafii. Parafia obejmowała ówcześnie Popowice, Gądów Mały, Kozanów, Pilczyce oraz Maślice.
W roku 1928 przy kościele św.Jerzego osiedlili się Misjonarze ...
W roku 1928 przy kościele św.Jerzego osiedlili się Misjonarze Oblaci Maryi Niepokalanej, wspomagając proboszcza w pracy duszpasterskiej.
Po II wojnie światowej, w latach 1951-53 Oblaci dokonali odbudowy kościoła i klasztoru. Klasztor obejmował opieką duszpasterską 16 domów wzdłuż ul.Legnickiej, a także Kozanów i Pilczyce. W dniu 16.12.1969r. erygowano na Popowicach odrębną parafię.
Budowa na Popowicach w latach 70. osiedla mieszkaniowego na 20 tys. osób spowodoła konieczność rozbudowy zaplecza materialnego parafii. W 1974r. Oblaci uzyskali pozwolenie na wzniesienie budynku administracyjno-gospodarczego, który tymczasowo przeznaczono na cele katechetyczne i liturgiczne.
[wg ]

Kościół Św. Jerzego i budynek Braci Oblatów na przedwojennej pocztówce.