Pomnik Orzeł

Piastowski orzeł przed budynkiem DŚOW został odsłonięty w 1973 roku. Stanął w miejscu, gdzie poprzednio stała haubica kaliber 122 mm postawiona tam zaraz po wojnie. Rzeźba jest ustawiona na ponad metrowym cokole a jej wysokość wynosi około 2 m. Sam orzeł sprzed gmachu powstał w założeniu jako mniejszy model pomnika zrealizowanego i odsłoniętego w 1971 roku w Ziębicach. Pomnik jest z masy ceramicznej wypalonej w ziębickich zakładach ceramicznych w temperaturze 1280 stopni celsjusza /kamionka/. Materiał ...
Piastowski orzeł przed budynkiem DŚOW został odsłonięty w 1973 roku. Stanął w miejscu, gdzie poprzednio stała haubica kaliber 122 mm postawiona tam zaraz po wojnie. Rzeźba jest ustawiona na ponad metrowym cokole a jej wysokość wynosi około 2 m. Sam orzeł sprzed gmachu powstał w założeniu jako mniejszy model pomnika zrealizowanego i odsłoniętego w 1971 roku w Ziębicach. Pomnik jest z masy ceramicznej wypalonej w ziębickich zakładach ceramicznych w temperaturze 1280 stopni celsjusza /kamionka/. Materiał ten jest trwały i odporny na warunki atmosferyczne. Autorem orła jest ta sama osoba, która stworzyła Jagusię czyi Tadeusz Teller.
bonczek/hydroforgroup/2005 za "Kalendarz Wrocławski 1989"

Orzeł Piastowski - rzeźba autorstwa Tadeusza Tellera przed gmachem ...
    Przed wojną w tym miejscu stał pomnik Korpusu Obrony Kraju, po ...
    Orzeł przed sztabem Śląskiego Okręgu Wojskowego
    Zdemolowany pomnik " Orzeł " przed sztabem Śląskiego Okręgu Wojskowego.
    Pomnik Orła na tle Sztabu Śląskiego Okręgu Wojskowego w remoncie ...
    Wyrwany fragment ogrodzenia przypomina flagę . Pomnik wkrótce ...
    komentarze: 1
    Pomnik " Orzeł " . W tym samym miejscu dawniej http://dolny-slask.org.pl/807006,foto.html?idEntity=564778
    Pomnik "Orzeł" przed gmachem Sztabu Okręgu. Próba porównania.
    Pomnik Orzeł przy ul. Gajowickiej.