Restauracja Rudolfa Reimera (dawna)

Teatr Thalia (dawny)

Thalia Theater (Kärgerscher Zirkus )

Właścicielem był hotelarz Julius Kärger, parcelę zakupił w 1832 r. Decyzja o budowie zapadła w 1854 roku a prace zakończono w lutym 1856 roku. Odpowiedzialnymi za przygotowanie projektów byli: C. Peßcheck (Mauermeister) i F. Vorback (Zimmermeister). Z założenia budlowla cyrkowa adaptację pod kątem teatru przeszła w 6 dni do 30 VII 1865 r. Gruntowna i ostatnia modernizacja to rok 1931 w/g projektu Emila Langego. Widownia liczyła maksymalnie ok. 2000 osób.
bonczek/hydroforgroup/2006 - na podstawie "Architektura i budownictwo teatralne we Wrocławiu od około 1770 roku do schyłku XIX wieku" Bożena Grzegorczyk - WUWr.

Teatr Talia, projekt modernizacji, przekrój wzdłuż osi wschód-zachód, ...
    Teatr Talia, widok widowni
    Plan widowni teatru "Thalia" wg przewodnika z 1905 roku.
    Teatr Talia - zdjęcie z 1906 roku. Widok od ul.Nabycińskiej.
    komentarze: 2
    Teatr Thalia na Nabycińskiej - lepsze niż http://dolny-slask.org.pl/604884,foto.html?idEntity=508909 ...
    Teatr Thalia w 1929 roku.
    Model popiersia autorstwa T. Myrtka G. Hauptmanna do odlewu brązowego ...