Synagoga Krajowa (dawna)

Landschul im Pokoyhof

Nie istnieje

Oficjalną świątynią gminy wrocławskiej była od XVII wieku synagoga krajowa. Znajdowała się w podwórzu zajazdu "Pokoyhof", pomiedzy ulicami Św. Antoniego i Włodkowica. Nazwy "krajowa" (Landschule) uzyto po raz pierwszy w 1741 roku, kiedy to Śląsk przeszedł pod administracje pruską. W 1756 r. synagoga znalazła się w grupie światyń uprzywilejowanych, a czterech jej etatowych urzędników było od roku 1776 Żydami tolerowanymi. Kiedy przebudowano zajazd "Pokoyhof", synagogę przeniesiono na ulicę Wałową ...
Oficjalną świątynią gminy wrocławskiej była od XVII wieku synagoga krajowa. Znajdowała się w podwórzu zajazdu "Pokoyhof", pomiedzy ulicami Św. Antoniego i Włodkowica. Nazwy "krajowa" (Landschule) uzyto po raz pierwszy w 1741 roku, kiedy to Śląsk przeszedł pod administracje pruską. W 1756 r. synagoga znalazła się w grupie światyń uprzywilejowanych, a czterech jej etatowych urzędników było od roku 1776 Żydami tolerowanymi. Kiedy przebudowano zajazd "Pokoyhof", synagogę przeniesiono na ulicę Wałową 19 (obecnie Włodkowica).
bonczek/hydroforgroup/2005 - "Kalendarz Wrocławski 1989"

Synagoga Krajowa na początku XX wieku.