Szyb Sobótka

Szyb Dampf

Szyb Julia

Muzeum Węgla i Górnictwa

Muzeum Węgla i Górnictwa prezentuje dziedzictwo regionu i historię górnictwa z uwzględnieniem kontekstu społecznego. Wystawa rozpoczyna się od interaktywnej instalacji „Wehikuł Czasu”, która otwiera wędrówkę po czarnej krainie węgla. Szlak wiedzie od dawnej lampowni (Okna Historii) przez nadszybie szybu Julia, Sobótka i Dampf. Konstrukcje szybów są rozświetlone od środka stając się znakiem rozpoznawczym kompleksu, widocznym w promieniu wielu kilometrów.
/Petroniusz w oparciu o Koncepcję projektową opracowaną przez Nizio Design International z Warszawy/

Pięknie odnowiony szyb Julia w parku kulturalnym "Stara Kopalnia". ...
    Park Wielokulturowy Stara Kopalnia - Centrum Nauki i Sztuki.Szyb ...