ID: 507202 ADMINISTRATORZY

Borek

Rodzaj
Wieś

Miejscowość Borek to wieś.
Kod GUS TERYT miejscowości Borek to 0496917.

Wieś utworzona w 1757 roku przez hrabiego Dietrichsteina. Zaraz po utworzeniu wieś przybrała nazwę Leopolsdorf, od nazwiska jednego z założycieli. Nazwa niemiecka została przyswojona przez ludność polską na Leopoldowiec lub Leopoldowice. Po drugie wojnie światowej przyjęta została nazwa Borek, która oznacza przysiółek leśny. Ludność wsi trudniła się rolnictwem, hodowlą, wyrębem lasów, węglarstwem i smolarstwem. Wieś słynęła ...

Wieś utworzona w 1757 roku przez hrabiego Dietrichsteina. Zaraz po utworzeniu wieś przybrała nazwę Leopolsdorf, od nazwiska jednego z założycieli. Nazwa niemiecka została przyswojona przez ludność polską na Leopoldowiec lub Leopoldowice. Po drugie wojnie światowej przyjęta została nazwa Borek, która oznacza przysiółek leśny. Ludność wsi trudniła się rolnictwem, hodowlą, wyrębem lasów, węglarstwem i smolarstwem. Wieś słynęła również z rękodzieła, którym były koronki siatkowe. Jeszcze dziś niektóre panny w Borku otrzymują w ślubnej wyprawie piękny komplet ręcznie wykonanych koronkowych narzut, obrusów czy firanek. Dominowała tu ludność polska. Obecnie część obywateli posiada podwójne obywatelstwo: polskie i niemieckie.
  Obiekty