Wójtowska Równia (842 m n.p.m.)

Kirchhübel

Wójtowska Równia - rozległy szczyt wyrastający na pd.-wsch. zakończeniu masywu Łomnickiej Równi w Górach Bystrzyckich. Dawniej jej tereny były dość gęsto zasiedlone - obecnie wyludnione.
Inne nazwy to: Poświętna, Fort Wilhelma, Wójtowska Rówień. Rozległy szczyt 842 m wyrastający na pd.-wsch. zakończeniu masywu Łomnickiej Równi. Pd.-zach. zbocza opadają łagodnie do doliny Pawelskiego Potoku i Bystrzycy, natomiast w pozostałych kierunkach ciągną się boczne ramiona, dla których Wójtowska Równia zwornikiem. ...
Inne nazwy to: Poświętna, Fort Wilhelma, Wójtowska Rówień. Rozległy szczyt 842 m wyrastający na pd.-wsch. zakończeniu masywu Łomnickiej Równi. Pd.-zach. zbocza opadają łagodnie do doliny Pawelskiego Potoku i Bystrzycy, natomiast w pozostałych kierunkach ciągną się boczne ramiona, dla których Wójtowska Równia zwornikiem. Długie ramię opada dość łagodnie na południe, potem stromo do doliny Bystrzycy w Młotach. Stoi na nim, na wys. ok. 720 m, kaplica górska w Wójtowicach. Ku południowemu wschodowi ciągnie się najdłuższe ramie o stromych zboczach z kulminacją Barczowej, od której odbiega ramię z Kościelnicą i ramię z Koszelą. Ku wschodowi i północnemu wschodowi ciągnie się rozlegle zrównanie wierzchowinowe, na którym stoją górne zabudowania Huty, a dalej zbocza pocięte są dolinkami potoków na krótkie, strome boczne ramiona opadające do Rowu Górnej Nysy. Na południowy wschód od szczytu, w lesie, wznoszą się ruiny Fortu Wilhelma. Góra jest zbudowana z granitognejsów, łupków łyszczykowych i piaskowców. Cała zachodnia część masywu jest porośnięta rozległym kompleksem lasów świerkowych regla dolnego. Natomiast ku wschodowi ciągną się rozległe łąki i pastwiska, przechodzące niżej w pola uprawne, które są poprzerastane małymi zagajnikami. Nazwa Wójtowskiej Równi jest błędna. Powinna ona nazywać się Poświętną lub Kościelną, ewentualnie Fortem Wilhelma. W pierwszych powojennych latach, gdy nazewnictwo Sudetów nie było jeszcze ustalone, popełniono omyłkę, przenosząc nazwę na sąsiedni szczyt i tak się już utrwaliło. W rejonie znajduje się ważny węzeł dróg leśnych. Na północny wschód od szczytu zaczyna się Wieczność, która odchodzi od Drogi Stanisława. Na podstawie SGTS M. Staffy

Skrzyżowanie szlaków w pobliżu Wójtowskiej Równi.
    Tak zwana Wójtowska Równia ( 804m n. p. m), na której kiedyś założono ...