Brama Cesarska, Wrocław
Irena Wolanin: Dzięki.
Gronów
blatro: Dziękuję :)

Nowy pomnik we Wrocławiu

Stowarzyszenie Wratislaviae Amici i Muzeum Miejskie Wrocławia zapraszają na odsłonięcie pomnika poety

Zdjęcie nr 1

Zapraszamy Państwa jutro (11.05.2012) o godz. 11.00 na uroczyste odsłonięcie pomnika poety Josepha Karla von Eichendorffa w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu.

W odsłonięciu udział wezmą przedstawiciele władz Uniwersytetu Wrocławskiego, Dyrektor Muzeum Miejskiego Wrocławia oraz zaproszeni goście.

Życie Josepha Karla von Eichendorffa (1788 – 1857), wybitnego poety nierozerwalnie związane było ze Śląskiem. Urodził się i wychował w katolickiej rodzinie osiadłej w Łubowicach na Górnym Śląsku. W 1801 został wysłany do gimnazjum św. Macieja we Wrocławiu, gdzie po trzech latach uzyskał maturę. W stolicy Dolnego Śląska bywał później wielokrotnie, przez niemal cztery lata pracował jako urzędnik państwowy we Wrocławiu. Choć często zmieniał miejsce zamieszkania to zawsze najbliższy jego sercu był Śląsk, któremu poświęcił wiele ze swoich utworów. Joseph von Eichendorff tworzył powieści, opowiadania, wiersze oraz sztuki teatralne. Wyróżniało je głębokie osadzenie w tradycji chrześcijańskiej oraz przywiązanie do natury. Jest on uważany za jednego z najważniejszych twórców europejskiego romantyzmu. Ze względu na tematykę i nastrój utworów często porównuje się Josepha von Eichendorffa do Adama Mickiewicza. Do dzisiaj na niemal całym Śląsku darzy się postać tego poety szczególnym szacunkiem, o czym świadczyć mogą liczne pomniki jemu poświęcone m.in. w Raciborzu i Nysie. Także we Wrocławiu znajdował się niegdyś poświęcony Josephowi von Eichendorff monument. Pomnik odsłonięto 27 czerwca 1911r. w Parku Szczytnickim. Jego autorem był Aleksander Kraumann, artysta wykształcony w Berlinie, Wiedniu, Rzymie, Frankfurcie i Dreźnie gdzie również znajdują się jego realizacje m.in. pomniki figuralne i popiersia. Wrocławskie dzieło Kraumanna uważane było z jeden z najlepszych pod względem artystycznym pomników w stolicy Dolnego Śląska. Niestety po 1945 roku odlana z brązu figura Joseph von Eichendorffa zniknęła. Do dzisiaj na pierwotnym miejscu w Parku Szczytnickim zachował się jedynie cokół wykonany z wapienia muszlowego. Pomnik, który zostanie odsłonięty w Ogrodzie Botanicznym jest rekonstrukcją niezachowanego monumentu z Parku Szczytnickiego wykonana na podstawie archiwalnych zdjęć i pocztówek przez wybitnego wrocławskiego artystę Stanisława Wysockiego (twórcę słynnej Powodzianki). Pomnik został ufundowany przez Niemiecko-Polskie Towarzystwo Uniwersytetu Wrocławskiego.

Ewa Pluta

Rzecznik prasowy Muzeum Miejskiego Wrocławia