Remiza OSP Branków, Branków
Parsley: Przypisałem do obiektu.
Dom nr 7, ul. Klimasa Czesława, ks., Wrocław
pavelo: Dzisiaj tj. 19.04 rozpoczęło się wyburzanie budynków. Ciekawe, co tu powstanie...?
ul. 1 Maja, Kowary
chrzan233: Tak, myślę, że taki był zamiar kol. ASL. Poczekajmy na odpowiedź.
Krzyże pokutne - Wiry, Wiry
Danuta B.: W podwrocławskim Turowie kolejny taki krzyż, choć już nie pokutny . No to mamy robotę przy odkręcaniu przypisań.
Zdjęcia niezidentyfikowane (Miłków), Miłków
chrzan233: Zawęziłem, chociaż ostatnia cyfra dość mało czytelna.
Kościół św. Michała Archanioła, Wiry
Jan Feliks Tomczyk: To nie są krzyże pokutne! Ściany szczytowe wiejskich kościołów w średniowieczu bardzo często wieńczono kamiennymi krzyżami, i były to "zwykłe" obiekty podkreślające sakralny charakter budynku. Pierwsze z brzegu przykłady śląskich świątyń na których zachowały się do dziś to kościoły w Mościsku i Grzędach. Inną kwestią jest to, że nawet stojące na ziemi monolityczne krzyże kamienne z okresu średniowiecza ...

Wystawa i konferencja - Przedmieście Oławskie we Wrocławiu
Autor: PP°, Data dodania: 2012-02-04 12:48:43, Aktualizacja: 2012-09-18 20:01:42, Odsłon: 2071

Muzeum Miejskie Wrocławia, Koło Przewodników przy Oddziale Wrocławskim PTTK, Stowarzyszenie Wratislavia Amici zamierzają w 11 i 12 października 2012 r. zorganizować interdyscyplinarną sesję naukową oraz towarzyszącą jej wystawę poświęconą Przedmieściu Oławskiemu we Wrocławiu.

Konferencja i Wystawa będzie kolejną z serii spotkań dotyczących historycznych przedmieść stolicy Dolnego Śląska.

Główną arterią tego rejonu była dzisiejsza ulica Traugutta, której początki sięgają XII w. Obszar Przedmieścia w XX w. ograniczony był od północy ramieniem Odry, zaś od południa linią kolejową prowadzącą w kierunku Górnego Śląska.

Przedmiotem konferencji, jak i ekspozycji będą etapy rozwoju urbanistycznego, gospodarczego i kulturalnego tych rejonów miasta od średniowiecza po czasy współczesne. Mamy nadzieję, że przypomniane zostaną najważniejsze wydarzenia historyczne oraz znaczące osobistości związane z wschodnimi terenami miasta, znajdującymi się za Bramą Oławską.

W dziejach Przedmieścia Oławskiego można wyróżnić kilka faz rozwoju.

Pierwsza z nich obejmuje okres od średniowiecza do końca XVIII w. W tym czasie możemy mówić o obszarze o charakterze rolniczym, na którym wzniesiono ważne dla miasta budowle sakralne: kościół św. Maurycego z osadą tkaczy walońskich, przeznaczony dla trędowatych kościół św. Łazarza oraz klasztor Bonifratrów. Tutaj tej przy dzisiejszym pl. Zgody znajdowały się posiadłości biskupie.
Kolejny okres przekształceń rozpoczyna się wraz z włączeniem Przedmieścia w granice miasta w 1808 r. W tej fazie można mówić o początkach ciągów komunikacyjnych oraz zmianie funkcji tego obszaru Wrocławia. Nad Oławą pierwsi wrocławscy przemysłowcy usytuowali swoje zakłady produkcyjne. Intensywny , wszechstronny rozwój rejonów położonych pomiędzy dzisiejszymi ulicami Traugutta i Komuny Paryskiej rozpoczął się w II połowie XIX w. Powstały nowe ulice, wzniesiono szereg placówek szkolnych i opieki społecznej, postępowała industrializacja.
Odrębnym jakościowo okresem w dziejach w tego rejonu miast jest czas po 1945 r.

Uprzejmie prosimy wszystkich chętnych do udziału w Konferencji o zgłaszanie tematów na adres emailowy hokolska@mmw.pl do końca kwietnia 2012.

Halina Okólska
Dyrektor s. Naukowych