Powiat gostyniński
Paulus,: Proszę o dodanie miejscowości
Hellrid: Obecnie ulica nazywa się: Nad Nysą (dekomunizacja).
Zdjęcia lotnicze, Przemków
MacGyver_74: No to zachodnie powiaty dolnośląskiego :)
Rzeka Drawa w Drawsku Pomorskim, Drawsko Pomorskie
MacGyver_74: Ulica 11 pułku Piechoty. W tym miejscu jest już inny most, a budynek nie istnieje, ale mamy jego obiekt :)
Liceum Ogólnokształcące nr XII, pl. Orląt Lwowskich, Wrocław
Wolwro: Teraz tylko Shift+F5 i odwrócone :)

Przemek (NR)

Aktualizacja regulaminu
Autor: Mmaciek°, Data dodania: 2011-04-27 22:07:43, Aktualizacja: 2011-04-27 22:07:43, Odsłon: 1826

Zmiany dotyczą §18 p. 2 i 3a - wymiary fotografii współczesnej

Z dniem 27 kwietnia br. nastąpiła aktualizacje regulaminu portalu Wratislaviae Amici - dolny.slask.org.pl. Zmiana dotyczy §18 p. 2 i 3a, tym samym uregulowana została kwestia wymiarów zdjęć współczesnych.

Nowe brzmienie:
§18 (...)

2. Wielkość obrazu należy dobrać w zależności od wymiarów zdjęcia/fotografii, ilości szczegółów znajdujących się na nim oraz w razie potrzeby poddać kompresji graficznej. Można przyjąć, że plik o rozmiarze 1100x825 pikseli nie powinien mieć więcej niż 300 kilobajtów.

3. Wymiary zdjęcia
a. Za standardowe wymiary fotografii współczesnej przyjmuje się obraz o wymiarach 1200x800 pikseli (dla matrycy 3:2) lub 1100x825 pikseli (dla matrycy 4:3) i odwrotnie przy kadrze pionowym. Zakłada się, że krótszy bok zdjęcia powinien posiadać co najmniej 700 pikseli. Jeżeli uważamy, że fotografia zawiera dużo istotnych elementów (np. budynki na zdjęciu lotniczym, mapy, panoramy) wtedy plik może mieć większy rozmiar ale taki, przy którym obraz nie będzie nieostry.

Stare brzmienie:

2. Wielkość obrazu należy dobrać w zależności od wymiarów zdjęcia/fotografii, ilości szczegółów znajdujących się na nim oraz w razie potrzeby poddać kompresji graficznej. Można przyjąć, że pliki o rozmiarach 1000x660 pikseli nie powinny mieć więcej niż 250 kilobajtów.

3. Wymiary zdjęcia
a. Za standardowe wymiary fotografii przyjmuje się obraz o wymiarach 1000x660 pikseli (dla matrycy 3:2) lub 1000x750 pikseli (dla matrycy 4:3) i odwrotnie przy kadrze pionowym. Dla zdjęć współczesnych własnego autorstwa przyjmuje się nie mniej niż 1100 pikseli na dłuższym z boków. Za maksymalne wymiary fotografii przyjmuje się obraz o szerokości 1200 i wysokości 800 pikseli i odwrotnie przy kadrze pionowym. Jeżeli uważamy, że zdjęcie zawiera dużo istotnych elementów (np. budynki na zdjęciu lotniczym, mapy, plany) wtedy plik może mieć większe rozmiary ale takie, przy których obraz nie będzie nieostry.

/ /