Hotel zum Weissen Ross (dawny), ul. Plater Emilii, Głubczyce
Hellrid: Na mapie jest blok, a tu masz kamienice które są wyburzone. Lokalizacja mniej więcej w tym miejscu, ponieważ nie ma istniejących punktów odniesienia.
Krasnal Kanonier Antek, Wrocław
Wincenty Miros: To jest rakieta balistyczna :-)
Panoramy Szprotawy, Szprotawa
Popski: Na aukcji obieg 1929 r. Skorygowano górne datowania całej serii.

Ostatnio wyszukiwane hasła

kościół ewangelicki, Przyszówka, Łabędy, Pomorska, Mosty pomorskie, kościół św michała, cieplice szkoła, Jawor, nowa sól w, bliszczyce, dwór czarne, Przystanek rynek, środkowa 7, Wał, wrocław, zakładowa, wrocław szewska, szkoła radiotechniczna Jelenia, składowa, narodowe, Narodowe forum, Plac orląt lwowskich przystanek, zakłady chemiczne Jelenia Góra, Dworzec swiebodzki, Smolecka, wyspa Piasek, Piasek, Piask, Piasku, Kościół NMP na Piasku, Śrubowa, katowice, legnica, Mią, Kronenberg, Wrocławski park przemysłowy, Park biznesu, Wieniec, Babimojska, mierczyce, granowice, Strzegomska 148, jaworska 5, powiat strzeliński, szczecin kapelle, szczecin kosciół, friedhof, zakłady optyczne Jelenia Góra, szczecin friedhof, pammin, wołczyn, loitz, Świdnica plac Grunwaldzki, Świdnica ul. Łukowa, myślibórz, II LO im. Piastów Śląskich, chojna Vereinshaus, Königsberg, kowary, słońsk, łońsk, przedmieście, pre, Racławickie, Güstebiese, noskowskiego, terenowa 6, szpital w cieplicach, szpital lwówek, szpital gryfów, Dąbrowica pałac, przychodnia lwówek, lwówek śląski ul. morcinka, Zdjęcia lotnicze, Zdjęcia lotnicze gró, ogo, zorka w cieplicach, szpital gryfów śląski, szpital lwówek śląski, Zdjęcia lotnicze b, celwiskoza w Jeleniej, muszyna nestor, gryfów Śląski ul. Rzeczna, Odra tower, Księgi, koszary wojskowe w Jeleniej Górze, koszary wojskowe e, luty, przemysł w Jeleniej Górze, browary osiedle, fabryki w Jeleniej Górze, piastowska jedlina zdroj, fsd, jedlina, jedności narodowej, mapy, Łodygowice, lotnicze, poznańskie tramwaje, Kościół na

Historia parafii i kościoła św. Józefa Oblubieńca w Wałbrzychu - Sobięcinie
Autor: Petroniusz°, Data dodania: 2010-06-20 00:28:20, Aktualizacja: 2013-11-16 11:03:27, Odsłon: 3940

111 lat z życia parafii (1871-1981)
Lata 1871-1900

Historia miejscowości Sobięcin datuje się mniej więcej od roku 1830. Osada ta liczyła początkowo około 300 mieszkańców. Szybki rozwój przemysłu węglowego w okolicach Wałbrzycha i Sobięcina spowodował liczny napływ ludności z głębi Niemiec, Czech i Śląska. Była to ludność przeważnie katolicka. Dla nich to w latach 1871-1873 ks. Gyrdt buduje pierwszą kaplicę wraz z sierocińcem pod wezwaniem św. Barbary. Dobra pod budowę tych obiektów ofiarowuje ówczesna baronowa Emilia Czetrycz.

Od roku 1874 sierociniec dla 200 dzieci prowadzą SS. Boromeuszki, których niestety walka kulturalna za rządów Bismarcka (Kulturkampf) zmusza już w roku 1875 do opuszczenia Sobięcina. Sierociniec prowadzą osoby świeckie, kaplicę obsługuje ksiądz kapelan.

Lata 1901-1945

24 czerwca 1904 roku do Sobięcina przybywają SS. Elżbietanki, które zajmują domy przy ul. św. Józefa 1, 2, 3, zakładając przedszkole dla dzieci katolickich. Ówczesne władze surowo zabraniały przyjmowania do przedszkola dzieci rodzin ewangelickich. SS. Elżbietanki przejęły również sierociniec, który prowadziły do roku 1945.

Z uwagi na to, że kaplica przy sierocińcu nie mieściła już wszystkich wiernych, a z braku należytej opieki duszpasterskiej wielu katolików zaczęło przechodzić na protestantyzm - powzięto myśl zbudowania kościoła. W roku 1906 komitet budowy kościoła wystosował prośbę do Kurii Arcybiskupiej we Wrocławiu o budowę nowej świątyni. 26 marca 1908 roku władze państwowe wyraziły zgodę na budowę kościoła i już jesienią położono kamień węgielny pod świątynię Trzeba się było spieszyć, ponieważ katolicy masowo odchodzili od Kościoła, należało jak najszybciej zorganizować duszpasterstwo parafialne.

Zatwierdzony plan kościoła zawierał około 2000 miejsc - w tym 650 miejsc siedzących. Dla zapewnienia większej ilości miejsc postanowiono wybudować balkony. Ze względów oszczędnościowych kościół zbudowano z muru wiązarkowego (mur pruski). Ściany wyłożono 3 cm. warstwą impregnowanego korka. Budowę kościoła ukończono w roku 1910. Dokładna data poświęcenia nie jest znana. Patronem świątyni zostaje św. Józef Oblubieniec. (wg podpisu pod zdjęciem kościół został poświęcony 28.09.1010r. przez proboszcza Königa - przyp. red.).

W roku 1911 poświęcono 2 dzwony, które umieszczono na wieży kościelnej.

Rok 1914 - wybucha I wojna światowa.

27 czerwca 1917 roku dwa wielkie dzwony z wieży kościoła zabrano na cele wojenne.

W roku 1918 kapelanem kościoła zostaje ks. Paweł Peikert.

ks. Paul Peikert

W roku 1919 rzeźbiarz Buele z Bytomia wykonał dwie rzeźby: N.M.Panny i św. Jana.

1 października 1920 roku Sobięcin zostaje samodzielną parafią, a kościół św. Józefa podniesiony do godności kościoła parafialnego.

Pierwszym proboszczem parafii św. Józefa zostaje 23 lutego 1921 roku ks. Peikert (w czasie II wojny światowej jest proboszczem parafii św. Maurycego we Wrocławiu).

9 kwietnia 1921 roku odbyły się pierwsze misje parafialne, które prowadzili OO. Dominikanie. W czasie misji 3100 osób przyjęło Komunię św. 16 kwietnia dzieci przystąpiły do I Komunii św. a na zakończenie misji 30 maja ks. Kardynał Bertram udzielił Sakramentu Bierzmownia. W kościele zbudowano ołtarz Maryjny. Augustyn Wittig z Nowej Rudy (twórca wielu rzeźb w Wambierzycach) wykonał w drzewie dwie figury: św. Jadwigi i św. Elżbiety.

W roku 1922 przybywa do Sobięcina pierwszy wikariusz, pracuje też tutaj ksiądz o polskim nazwisku Jerzy Przybyła. W tym okresie kapłani mieli bardzo trudne warunki pracy, szczególnie z uwagi na to, iż protestanci byli bardzo fanatycznie ustosunkowani do wszystkiego co katolickie.

W roku 1926, 24 marca, poświęcono dwa nowe dzwony, którym nadano imiona: św. Józef i św. Paweł, trzeci dzwon - Serce Jezusa poświęcono 23 czerwca. Odbyła się pierwsza w latach międzywojennych procesja Bożego Ciała. Wzięło w niej udział około 3 tysięcy wiernych.

Rok 1927 - włamano się do kaplicy przy sierocińcu, między innymi rozbito Tabernakulum.

Rok 1928 - Augustyn Wittig wykonał cztery figury z drzewa: św. Antoni, św. Anna, św. Alojzy i św. Teresa od Dzieciątka Jezus. W czerwcu 1928 roku umiera proboszcz w Wałbrzychu ks. Ganse (budowniczy kościoła św. Józefa) na jego miejsce zostaje mianowany ks. Peikert.

W roku 1930 - OO. Franciszkanie przeprowadzają Misje święte.

W roku 1932 odnowiono zewnętrzne mury kościoła.

W roku 1936 zaprowadzono w kościele ogrzewanie ciepłym powietrzem.

Rok 1937 - sierociniec przejęło Zgromadzenie Sióstr Notre Dame. Do kościoła zakupiono srebrny krzyż nad Tabernakulum.

W roku 1938 - faszyzm rozpoczyna jawne prześladowania Kościoła, rozwiązując organizacje kościelne i utrudniając nauczanie religii. W klasach szkolnych usunięto krzyże, a ze szkół wyznaniowych uczyniono szkoły świeckie, w których religii nauczali nauczyciele po dwie godziny tygodniowo. Zabraniano również urządzania procesji Bożego Ciała.

Rok 1939 - wybuchła II wojna światowa - Hitlerowskie Niemcy napadają na Polskę.

W latach wojny - do roku 1945 w kościele św. Józefa odprawiają się nabożeństwa dla Polaków przywiezionych tutaj na przymusowe roboty oraz dla niewolników innych narodowości.

W roku 1940 - OO. Oblaci organizują misje parafialne.

W roku 1941 - 5 października - zakupiono nową Drogę Krzyżową, zaś 2 listopada 1942 roku poświęcono figurę św. Barbary. W tym czasie prześladowanie katolików objawia się konfiskatą biblioteki parafialnej, grabieżą dzwonów na cele wojenne, zajęciem katolickiego przedszkola oraz sierocińca, umieszczając w nich przesiedlonych Niemców. Pomimo tych represji w roku 1942 przeprowadzono remont kościoła, zmieniono wystrój kościoła, konsekrowano nowy ołtarz, a w roku 1943 - 19 marca, poświęcono nowy ołtarz św. Józefa.

1945-1970

Rok 1945 - 9 maja - wyzwolenie Wałbrzycha. Parafia św. Józefa w Sobięcinie wraca do Polski. W lipcu tego roku przybywają pierwsi Polacy z Polski centralnej a we wrześniu repatrianci - górnicy ze wschodu z miasta Borysławia wraz z pierwszym polskim kapłanem ks. Michałem Wawro. 15 listopada 1945 roku ks. Wawro obejmuje duszpasterstwo Polaków. 23 października datuje się pierwszy chrzest polskiego dziecka a 15 listopada pierwszy pogrzeb polskiego dziecka.

Borysławianie, obok autochtonicznej ludności niemieckiej, repatriantów z Francji, ludności z centralnej Polski i repatriantów ze wschodu, stanowią w tutejszej parafii zdecydowaną większość. 15 grudnia górnicy z Borysławia obchodzą uroczyście odnowienie poświęcenia sztandaru przywiezionego z tamtych stron. Sztandar ów złożono w tutejszym kościele parafialnym.

W roku 1946 - decyzją ks. Administratora ks. dr. Karola Milika - dom przy ul. 1 Maja 166 objęły SS. Niepokalanki, zakładając w nim już we wrześniu gimnazjum żeńskie (druga szkoła średnia w Wałbrzychu), które liczyło ok. 200 uczennic. Brak podręczników, nieliczny zespół sióstr uczących oraz słaby poziom uczennic, czyniły pracę bardzo ciężką i żmudną. Prawa państwowe otrzymuje szkoła dopiero 25 października 1956 roku. Z uwagi na brak kapelana siostry uczęszczały do kościoła parafialnego w Sobięcinie. Dwa razy w tygodniu ks. Proboszcz odprawiał Mszę św. w kaplicy klasztornej.

We wrześniu 1946 roku przybywają do Sobięcina SS. Franciszkanki jako repatriantki ze Lwowa, przywożąc ze sobą 50 osób chorych, które ulokowano w Domu Opieki. Zakład ten ks. Proboszcz Michał Wawro otoczył szczególną opieką duchową.

W roku 1958 administrację Parafią obejmuje nowy Proboszcz ks. Marian Staneta.

W październiku 1959r. odbyły się pierwsze po wojnie Misje Parafialne pod kierunkiem OO. Franciszkanów konw. (O. Benedykt Porzycki i O. Pius Mik).

W październiku 1960r. renowacja Misji św. - nauki głoszą księża Pallotyni (ks. B. Boniewicz i ks. H. Greta). Misje zbiegły się z uroczystością 50-lecia kościoła, na którą przybył Ordynariusz J. E. ks. Biskup Bolesław Kominek. Ks. Biskup odwiedził również chorych w Domu Opieki u Sióstr Franciszkanek oraz wizytował gimnazjum Sióstr Niepokalanek.

W roku 1961 na skutek likwidacji w szkołach nauczania religii - katechizację zorganizowano na terenie Parafii, która trwa do czasów obecych.

W roku 1962 powstaje placówka SS. Urszulanek, które czynnie pomagają w pracach na terenie Parafii.

W latach 1962-1964 przeprowadzono kapitalny remont kościoła: wykonano nową polichromię przez artystę malarza z Wrocławia Tadeusza Wrońskiego.

W czerwcu 1963 roku odbyła się wizytacja kanoniczna Parafii przez J. E. ks. Biskupa Dr Pawła Latuska.

W czerwcu 1964 roku Parafia przeżywa nawiedzenie obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej. Uroczystości poprzedzają rekolekcje prowadzone przez Księży Salwatorianów (ks. W. Bochenek ze swoimi współpracownikami). Tłumy wiernych adorowały obraz, licznie przystępowano do Komunii św.

W roku 1966 - wraz z całą Polską - Parafia św. Józefa uroczyście obchodziła 1000-lecie chrztu Polski.

W roku 1967 - 23 maja administrację Parafią obejmuje kolejny Proboszcz ks. Bernard Szczygielski.

W roku 1969 odbyły się misje Parafialne. Nauki głoszą księża Jezuici z Warszawy i Poznania.

W roku 1970 dokonano remontu kościoła: wymieniono starą instalację elektryczną, ogrodzono teren przy plebanii, uporządkowano plac przykościelny, sprawiono nową figurę Matki Boskiej. W roku tym uroczyście obchodzono 25-lecie polskiej administracji Parafii św. Józefa, 50-lecie istnienia Parafii oraz 75-lecie poświęcenia sztandaru górniczego.

W roku 1970 administrację Parafią przejmuje ks. Józef Mielczarek, który pracuje na tutejszym terenie do roku 1981. W okresie tym wyremontowano elewację plebanii, naprawiono dach oraz zmieniono prezbiterium kościoła, dostosowując go do wymogów liturgii posoborowej.

Źródło:
- tekst: kronika parafialna,