tomimaki: Tak. A tu mamy takie coś: . Nie zauważyłem... Który obiekt zostawiamy?
Lutynia, Żagań
Olek Droń: Stifstmuhle -
Hotel zum Weissen Ross (dawny), ul. Plater Emilii, Głubczyce
Hellrid: Zapis numeru 3, miał odniesienie do numeru archiwalnego a nie w terenie, więc przywróć z powrotem. AB1935: Hotel Weisses Ross, Breite Strasse 3.
Bank ING Bank Śląski placówka w Krapkowicach, ul. 1 Maja, Krapkowice
Hellrid: Los dla tego budynku nie był łaskawy, ponieważ go przebudowano, ale dalej jest bankiem - obecnie Bank ING, 1 Maja 2. Tutaj jest widoczny fragment budynku po lewej
Budynek nr 100-100b, ul. Opolska , Krapkowice
Hellrid: Budynek znajdował się przy ul. Opolskiej, obok fabryki papier został znacznie przebudowany jeszcze przed II wś. Druga fotka: , widać to samo miejsce z charakterystyczną wieżą tutaj:
Budynek nr 66, ul. Opolska , Krapkowice
Hellrid: Opolska 66, tworze obiekt.

Spotkania z Profesorem Abrahamem Ascherem

Wydawnictwo Via Nova oraz stowarzyszenie Wratislaviae Amici serdecznie zapraszają na spotkania z Profesorem Abrahamem Ascherem autorem książki "Oblężona społeczność. Wrocławscy Żydzi w czasach nazizmu"

5 listopada 2009 roku, w czwartek, o godz. 18.00
w synagodze Pod Białym Bocianem w ramach obchodów rocznicy „nocy kryształowej”, z udziałem prof. Jakuba Tyszkiewicza, autora przekładu z języka angielskiego, oraz prof. Marcina Wodzińskiego (wstęp wolny)

6 listopada 2009 roku, w piątek, o godz. 15.30
w Sali Wójtowskiej Ratusza, "O moim życiu i o mojej książce", z udziałem dr. Macieja Łagiewskiego, dyrektora Muzeum Miejskiego Wrocławia, oraz dr. Leszka Ziątkowskiego (wstęp wolny)

SERDECZNIE ZAPRASZAMY

Abraham Ascher, emerytowany profesor historii City University of New York, przed wojną mieszkaniec Wrocławia i członek żydowskiej społeczności, latem 1939 roku, mając 10 lat, opuścił Wrocław i Niemcy. Jako badacz specjalizuje się w historii Rosji. W ostatnich latach wydał książki: P. A. Stolypin. The Search for Stability in Late Imperial Russia (Stanford University Press, 2000) oraz The Revolution of 1905. A Short History (Stanford University Press, 2004). Pierwsze wydanie książki "Oblężona społeczność. Wrocławscy Żydzi w czasach nazizmu" opublikowało w 2007 roku Stanford University Press.
„Chociaż zawarłem w tej pracy doświadczenia mojej najbliższej rodziny podczas okresu nazistowskiego, książka opiera się przede wszystkim na kwerendzie publikowanych i niepublikowanych źródeł. Było ich wiele, należy tu zwłaszcza wymienić autobiografie, pamiętniki, listy, dzienniki, przekazy osób, które ocalały, zebrane przez różne archiwa po wojnie, ogromną liczbę dokumentów urzędów nazistowskich funkcjonujących w tym okresie we Wrocławiu, wreszcie archiwum żydowskiej gminy we Wrocławiu, które – ku mojemu zaskoczeniu – przetrwało prawie nienaruszone.”

Abraham Ascher (cytat ze wstępu do książki)

/ /