Cerkiew Świętych Apostołów Piotra i Pawła, ul. Wysokiej Bramy, Lidzbark Warmiński
tomimaki: Cerkiew zaprojektował Karl Friedrich Schinkel. Podpiąłem obiekt.
Zakład Karny Kłodzko, ul. Bohaterów Getta, Kłodzko
Zbigniew Waluś: Dla przypomnienia. Ten duszpasterz to niemiecki rzymskokatolicki ksiądz pochodzący z ziemi kłodzkiej, a gestapo i narodowi socjaliści to obywatele ówczesnych Niemiec. Tak pisze bo może przyjedzie jakiś Latynos lub Azjata i nie będzie wiedzial o co chodzi.... Mieszkańcy Kłodzka to w zdecydowanej większości Polacy.
Dębno
MacGyver_74: Pewne różnice w rozmieszczeniu drzwi są, ale masz rację, to raczej ten. Obecnie miejsce wygląda tak .
Krzysztof Bach: No nie wiem które lepsze. U mnie mniej ucieka dach.
ul. Siedzikówny Danuty, Wrocław
Jaskierr: Dzień Dobry, bardzo przepraszam, ale nie widzę innej możliwości kontaktu, tworzę kronikę sąsiedzką Zakrzowa i chciałem zapytać o możliwą zgodę w wykorzystaniu zdjęć. Z góry dziękuje za odpowiedź
Pałac (zamek) Nowy Kościół (dawny), ul. Jeleniogórska, Nowy Kościół
t.ziemlicki@wp.pl: Podmiana na skan z oryginału

T.Rex
T.Rex

Zamek, którego nie ma - Sławięcice

Teresa Kudyba
W ostatnim odcinku cyklu o zamkach i pałacach Opolszczyzny opowiem o rezydencji, która zniknęła z pejzażu 40 lat temu. Pozostała brama i pawilon w ogrodzie. Takich pustych miejsc jest w regionie kilkadziesiąt.

Wiek XIII. W miejscowości Slawecici, położonej w samym sercu księstwa opolskiego istniał już zamek Książąt Opolskich.
Miasteczko, dotąd konkurujące z sąsiednim Ujazdem, zaczęło odgrywać coraz mniejszą rolę wskutek podziału księstwa opolskiego. W granicach mało znaczącego księstwa kozielskiego znalazło się na marginesie „wielkiej polityki”. Władali nim książęta bytomsko-kozielscy, następnie oleśniccy, od których odkupił Sławięcice Jan Bielik Kornic. Po jego śmierci (przez ścięcie) i konfiskacie majątku, miasto zostało zakupione przez księcia Mikołaja II oraz Jana II Dobrego i przyłączone do księstwa opolskiego. Po śmierci ostatniego Piasta Jana II Dobrego dobra sławięcickie stały się własnością królewską. W 1558 roku wydzierżawił je Wilhelm von Oppersdorff, a w roku 1606 zostały sprzedane Johanowi Bohuszowi von Zwole. W XVII wieku majątek często zmieniał właścicieli. Lata 1678-1702 – panuje tu Anna Helena von Henckel. Po śmierci jej wnuka, Leona Ferdynanda von Henckel, Sławęcice zostały sprzedane hrabiemu Jakobowi Heinrichowi von Fleming. Dwa lata później nabył je hrabia Adolf von Hoym.

W rękach książęcego rodu Hohenlohe
Nowy rozdział w historii Sławięcic rozpoczął się, gdy Amalia Luisa Marianna Charlotte von Hoym wyszła za mąż za Fryderyka Ludwika księcia von Hohenlohe-Ingelfingen. Sławięcicie stały się rezydencją książęcą, a sąsiednia Bierawa – siedzibą zarządu olbrzymiego majątku Hohenlohe. Ich dobra obejmowały: Sławięcice, Bierawę, Łęg, Smolnicę, Leboszowice koło Gliwic, Lasowice Wielkie, Lasowice Małe. Posiadali 10 kopalń węgla, 3 kopalnie cynku, liczne huty żelaza, stali, cynku, młyny parowe. Za czasów panowania księcia Hugo von Hohenlohe-Ingelfingen, górnośląskiego magnata, przodującego w produkcji cynku, od roku 1861 księcia Ujazdu, rezydencja w Sławięcicach odgrywała olbrzymie znaczenie na mapie regionu. Książę Hugo zbudował tu szpital (stoi do dziś), w którym pracował w latach 90-tych XIX wieku późniejszy noblista Robert Koch – odkrywca prątka gruźlicy.
Stary, zbudowany w XVIII wieku pałac spalił się od uderzenia pioruna.
Nowy, okazały zamek w Sławięcicach, znany dziś tylko z przedwojennych widokówek, zbudował książę August, żyjący w latach: 1890-1960.
W czasie III powstania śląskiego w zamku „rezydowali” powstańcy. Rodzina Hohenlohe wyjechała wówczas ze Śląska. Po powstaniu książę August Hohenlohe wrócił z rodziną do Sławięcic. Wyjechali w roku 1943 na Węgry, stamtąd do Badenii-Wirtembergii. Książę August zmarł w roku 1960. W zamku został tylko senior rodu, Johann Hans. Zmarł wkrótce po ewakuacji, w roku 1945.
Po wojnie w zamku urządzono szkołę zawodową. Stał jeszcze w latach 50-tych. Dziś nie ma w Sławięcicach śladu o olbrzymiej rezydencji księcia Hohenlohe – oprócz bramy wejściowej na teren rezydencji. Dlaczego pałac musiał zostać rozebrany? Krążą różne wersje. Materiał budowlany i wyposażenie przydatne było w latach 50-tych każdemu: i przy budowie hotelu „Centralnego” i technikum chemicznego. I do gabinetów, i do okolicznych mieszkań.

Książę Kraft odwiedzi powiat
W dniach od 11-14 września na zaproszenie starosty Józefa Gismana w powiecie kędzierzyńsko–kozielskim gościć będzie pięcioosobowa delegacja z powiatu Hohenlohe w Badenii Wirtembergii W skład delegacji wejdą: starosta Helmut Jahn, zastępca Hans-Günter Lang, skarbnik Dietmar Striffler oraz książę Kraft zu Hohenlohe-Oehringen wraz z małżonką Katheriną von Siemens.
Książę Kraft przyjechał do Sławięcic po raz pierwszy rok temu, by wziąć udział w Światowym Spotkaniu Byłych i Obecnych Mieszkańców Sławięcic.
Gdy opuszczał Sławięcice w roku 1943, miał 10 lat. W Niemczech, w powiecie Hohenlohe książę posiada fabrykę, wytwarzającą części elekrotechniczne oraz ekskluzywny hotel i winnice. Jego małżonka, Katherine von Siemens jest córką byłego dyrektora generalnego koncernu Siemens.
Będzie to pierwsza oficjalna wizyta gości z powiatu Hohenlohe w Powiecie Kędzierzyńsko – Kozielskim. W 2005 roku czteroosobowa delegacja z Kędzierzyna-Koźla złożyła trzydniową wizytę w tamtejszym powiecie, aby nawiązać pierwsze kontakty, poznać rejon nazwany od nazwiska rodu zamieszkującego kiedyś w Sławęcicach, a także podpatrzeć pierwsze rozwiązania i wspólne punkty, które mogą stać się w przyszłości zalążkiem rozszerzenia współpracy. W powiecie Hohenlohe znajduje się szpital powiatowy, który jest zainteresowany nawiązaniem kontaktów z placówką w Polsce. Szpital w Kędzierzynie – Koźlu jest jedną z największych placówek medycznych województwa opolskiego, stąd możliwe jest nawiązanie współpracy, podobnie zresztą jak w dziedzinie oświaty ponadgminazjalnej, w tym kształcenia zawodowego.

Barbakan Fleminga
Pamiątką wielkiej historii Sławięcic pozostał niewielki, neobarokowy pawilon ogrodowy, zwany w latach powojennych „Belwederem”. Wcześniej określany był jako „Rondelschloss” albo „Flemingschlösschen”. Pawilon został zbudowany w roku 1716 na zlecenie hrabiego Fleminga. Pałacyk ma kształt barbakanu. Środkowa wieża to latka schodowa, a w przylegających do niej wokoło trzech wieżyczkach mieściły się pokoje gościnne. Po wojnie zaczęło krążyć podanie, iż pałac został zbudowany dla hrabiny Cosel, faworyty króla Augusta II, czego nigdy nikt nie potwierdził. Hrabia Fleming założył też w Sławięcicach park w stylu francuskim. Zachowały się dziś tylko aleje.
Po wojnie ten teren użytkował PGR.
Od roku 1996 sławięcicki „Barbakan” jest w rękach prywatnych.
Właściciel wywiózł stąd ponad tysiąc ton złomu po szklarniach PGR, założonych w miejscu sławięcickich ogrodów. Szef firmy Fun Art Factory opowiada: przykrył dach blachą miedzianą – miejscowi ukradli, z pomocą zatrudnionego tu stróża. Założył nowe rynny – rozebrali. Położył prąd pod ziemią, mimo srogiego mrozu tej zimy – wyszarpali kable, prądu też nie ma. Obiekt został ponownie przykryty – tym razem tańszym materiałem - papą łupkopodobną. Obecnie znów zakładany jest prąd i monitoring. W przyszłym roku pałac będzie służył jako hotelik z dwoma luksusowymi apartamentami.

/ / / / /