Śnieżka widziana z..., Karpacz
górski: To jest rzadkością, bo o wschodzie słońca (pora i kierunek skąd widać). Często obserwowałem takie zjawisko gdy słońce chyliło się ku zachodowi. Z DK-30 widziałem wielokrotnie między Chmieleniem a Pasiecznikiem , na zjeździe do Barcinka, czy okolic Rybnicy. Z Karpacza można trafić podwójny błysk - od szyb górnego (meteo) i dolneo spodka (restauracja). Obecnie jest łatwiej, bo komórka jest zawsze pod ...
Panoramy i widoki Międzyborza, Międzybórz
Lekok: Tylko pochwalić:)
Zdjęcia lotnicze, Świebodzice
Tony: Subtelna różnica, ale chyba Twoje lepsze. Wymieniłem :)
Stocznia rzeczna Konstal, ul. Michalczyka Kazimierza, Wrocław
Lekok: Dopisałem:)
Budynek nr 6, ul. Bema Józefa, gen., Wałbrzych
rajaser: Pusty plac za bramą wjazdową, to miejsce przyległej do budynku, nieistniejącej sali balowej.
Budynek nr 4, ul. Gnieźnieńska, Wrocław
Lekok: Zmieniłem stan obiektu na nieistniejący.

Budowa Starostwa Powiatowego w Głogowie
Autor: McAron°, Data dodania: 2009-09-15 21:29:19, Aktualizacja: 2009-09-15 21:29:19, Odsłon: 2131

fragment książki Juliusa Blaschke pt. "Historia miasta Głogowa i Ziemi Głogowskiej"
Bardzo pełna wpływu boczna budowla do szkoły realnej tworzy leżący naprzeciw dom powiatowy, pod który położono fundament 14.8.1910. Do tego, o niskiej elewacji wzniesionego, budynku projekt wykonał głog. radca miejski budowlany Wagner. Wykonał on tu dzieło, które w szczęśliwej formie łączyły prakyczny, celowy i estetyczny moment. Całość dzieli się na 3 główne części: blok północny z pow. kasą oszczędności, blok środkowy z salami reprezentacyjnymi i blok południowy z pomieszczeniami służbowymi. Front jest w prawdzie, przy pominięciu wszelkiego niepotrzebnego zbytku, w stosunkowo prostej formie utrzymany, jednak wznosi nieco bogatsze architektoniczne środkowej części -całość z działaniem. Okna balkonowe sali posiedzeń sejmiku pow. na pierwszym piętrze wznoszą się korzytnie, a pomiędzy nimi wznoszą się wysokie kolumny, uwieńczone 4 postaciami symbolicznymi: Wodan, Frigga, Freja i Thor. W bardzo korzystny sposób jest umieszczona pow. kasa oszczędności. Pancerny skarbiec jest urządzony całkowicie pewny przeciw włamaniu, termitowi, ogniu i dynamitowi. Drzwi pancerne skarbca mają każde po 125 ctr. wagi, a zamek można by przestawiać 3 miliony razy. Do sali posiedzeń sejmiku pow. ufundował ces. Wihelm II, największy posiadacz ziemski w pow. głog., ze swojego tytułu jako książe śląski - obraz cesarza, wykonany przez malarza -artystę Nostera. Nowy dom powiatowy został oddany do użytku w grudniu 1911 r.

fragment książki Juliusa Blaschke z 1912 r. pt. "Historia miasta Głogowa i Ziemi Głogowskiej"

/ / / / / 6 /