Śnieżka widziana z..., Karpacz
górski: To jest rzadkością, bo o wschodzie słońca (pora i kierunek skąd widać). Często obserwowałem takie zjawisko gdy słońce chyliło się ku zachodowi. Z DK-30 widziałem wielokrotnie między Chmieleniem a Pasiecznikiem , na zjeździe do Barcinka, czy okolic Rybnicy. Z Karpacza można trafić podwójny błysk - od szyb górnego (meteo) i dolneo spodka (restauracja). Obecnie jest łatwiej, bo komórka jest zawsze pod ...
Panoramy i widoki Międzyborza, Międzybórz
Lekok: Tylko pochwalić:)
Zdjęcia lotnicze, Świebodzice
Tony: Subtelna różnica, ale chyba Twoje lepsze. Wymieniłem :)
Stocznia rzeczna Konstal, ul. Michalczyka Kazimierza, Wrocław
Lekok: Dopisałem:)
Budynek nr 6, ul. Bema Józefa, gen., Wałbrzych
rajaser: Pusty plac za bramą wjazdową, to miejsce przyległej do budynku, nieistniejącej sali balowej.
Budynek nr 4, ul. Gnieźnieńska, Wrocław
Lekok: Zmieniłem stan obiektu na nieistniejący.

Szkoła realna w Głogowie w 1909 r.
Autor: McAron°, Data dodania: 2009-09-15 21:06:00, Aktualizacja: 2009-09-15 21:06:00, Odsłon: 2088

fragment książki Juliusa Blaschke pt. "Historia miasta Głogowa i Ziemi Głogowskiej"
Dn. 1.4.1907 przekształcono średnią szkołę dla chłopców na szkołę realną bez łaciny i otworzono ją z klasami: sexta, inta, uarta i trzema wzrastającymi klasami przygotowawczymi. W 1909 r. otrzymała szkoła realna własny budynek który oddany został 30.9.1909 r. dla swego przeznaczenia. Nowa szkoła realna artystycznie wyróżniające się dzieło miejskiego radcy budowlanego Wagnera. Jest ona równocześnie zaszczytnym świadectwem głog. artystycznego rzemiosła. Architektonicznie pięknie rozczłonkowany front zwraca się do przyszłego parku króla Fryderyka, który kiedyś miał zdobić pomnik Fryderyka Wielkiego. Korporacje miejskie przyznały już 5000 mk na fundament. Główne zalety tej budowli, która określona została jako jedna z najpiękniejszych szkół na Śląsku, składają się w zręcznym dostosowaniu modernistyczno - architektonicznych pomysłów na bazie charakterystyki starych głog. budowli barokowych, przede wszystkim gimnazjum jezuitów. Szczególną ozdobą są płaskorzeźby z piaskowca nad wejściem do hali gimnastycznej, do pokojów nauczycielskich i nad drzwiami dziedzińca. To samo dotyczy głów charakterystycznych Germana, Greka i Rzymianina (nad głównym wejściem),dalej: Gaussa, Helmholtza, Liebiega, Linneusza (na lewo), Darwina, Aleksandra von Humboldta, Szekspira i Moliera (na prawo). Koszty budowy i wewnętrznego wyposażenia wyniosły prawie 360.000 mk. Obecnie (1912 r.) dąży się do rozbudowy szkoły realnej na wyższą szkołę realną.

fragment książki Juliusa Blaschke z 1912 r. pt. "Historia miasta Głogowa i Ziemi Głogowskiej"

/ / / / / 7 /