"Golgota Wrocławska"

Teatr Telewizji
W jednym z supermarketów kupiłem na wagę płytę DVD pt: "Golgota Wrocławska". Za całe 5 pln dostałem coś na DVD ze słowem Wrocław w tytule. W efekcie moją kolekcję wzbogaciło przedstawienie Teatru TV nawiązujące do pomrocznych lat czterdziestych i klimatów wtedy panujących. Wszechwładzy UB, ukartowanego procesu gdzie za kradzież znaczków pocztowych zapadły wyroki śmierci. Przedstawienie oparte na faktach doskonale oddaje atmosferę tego okresu, postawy i zachowania ludzkie. Sprawa rzecz jasna dzieje się na Dolnym Śląsku i można zobaczyć choć przez chwilę wnętrza kompleksu na Kleczkowskiej i fragmenty cmentarza na Osobowicach. Rzecz ze wszech miar godna uwagi, ukazująca bolesny fragment historii Polski przez pryzmat wydarzeń na Dolnym Śląsku.
Polecam

"Golgota Wrocławska" Teatr Telewizji TVP - Scena Faktu 89 min - TP S.A. 2008