21.04.2012 - ZABYTKOWE WILLE WROCŁAWIA - ZALESIE Z M I A N A _ T E R M I N U

WYCIECZKA 21 kwietnia 2012r (sobota)
Z M I A N A _ T E R M I N U WYCIECZKA 21 kwietnia 2012r (sobota)
WYCIECZKA ZABYTKOWE WILLE WROCŁAWIA - ZALESIE
====================================================================================
U W A G A

Z powodu nie osiągnięcia minimum ilości uczestników wycieczka w przewidywanym terminie nie odbędzie się.
Jednocześnie wyznacza się nowy termin 21 kwietnia 2012, który może okaże się szczęśliwszy.
Za zmianę przepraszamy i zapraszamy ponownie.
TERMIN: 21 kwietnia 2012r (sobota)

Godz. wyjazdu: 8:00

Godz. i miejsce podstawienia autokaru: 7:50, ul. Z. Krasińskiego 1-9, przed wejściem do gmachu Poczty Głównej – „ślepa ulica”

Przerwa kawowa: półgodzinna

Powrót do miejsca podstawienia: około godz. 17–17:30

W każdym zwiedzanym miejscu przewodnik w ciekawy i sugestywny sposób o nim opowie.

WPROWADZENIE:

Zalesie powstawało jako drugie, po Borku (Borek I i Borek II odwiedziliśmy podczas pierwszej wycieczki w ramach cyklu: Wille Wrocławia), wrocławskie osiedle willowe, począwszy od 1901 roku, gdy spółka akcyjna Wrocławski Bank Budowlany zakupiła tu około 44 hektary gruntów.
Opowiemy o historii tej części dzisiejszego Wrocławia zanim powstało osiedle Zalesie, o koncepcji i historii tego osiedla, o etapach jego powstawania, o najważniejszych willach i projektujących je architektach oraz o najważniejszych mieszkańcach. Przygotowaliśmy wiele ciekawych i zaskakujących informacji, podobnie jak w przypadku pierwszej wycieczki obecna odbędzie się według zbliżonego scenariusza. Zapraszamy na pasjonującą wyprawę w przeszłość i teraźniejszość jednego z najbardziej urokliwych zakątków Wrocławia.

PROGRAM SZCZEGÓŁOWY:

● DAWNA WILLA DZIALASA – jedna z najbardziej reprezentacyjnych willi Zalesia, formą i stylem nawiązująca do baroku, wybudowana w 1909 roku według projektu spółki architektonicznej Gaze & Boettcher. Willa ma niezwykle ciekawą architekturę i historię, a część tej historii jest bardzo ponura. Więcej informacji na temat willi przekażemy podczas wycieczki.

● DAWNY DOM WŁASNY ARCHITEKTA HANSA POELZIGA (nie istnieje) – wzniesiony w latach 1905-1906 według własnego projektu przez Hansa Poelziga. Był pierwszą i najwybitniejszą we Wrocławiu nowoczesną willą podmiejską w otoczeniu zieleni typu „Landhaus”, a zarazem twórczym wkładem do toczącej się na początku XX wieku w Niemczech wielkiej dyskusji reformatorów architektury i rzemiosła artystycznego.
Według nowych idei wygoda, funkcjonalność i indywidualne potrzeby właściciela, a nie względy reprezentacyjne, decydowały o rozplanowaniu wnętrz mieszkalnych, zerwano także z dziewiętnastowiecznym kostiumem historycznym. Willa ta była jednym z ważniejszych przykładów nowoczesnego budownictwa początków XX wieku nie tylko w skali Wrocławia.
Wskazane zostanie miejsce, gdzie stała willa Poelziga, pokażemy jej zdjęcie oraz szczegółowo omówimy koncepcję, według której powstała.

● DAWNE WILLE FRIEDRICHA I SCHOTTA – wille ukształtowane w typie „Landhaus”, pod wpływem domu własnego Hansa Poelziga. Willa Friedricha została zaprojektowana w 1907 roku przez Karla Helbiga, a willa Schotta z 1911 roku przez Waltera Lamscha. Malownicza architektura zespolona jest z otaczającą ją przyrodą, a część przyjętych rozwiązań nawiązuje do projektu Poelziga, a więc jego omówienie posłuży nam do analizy obu tych willi, a ich bryły częściowo zobrazują pewne elementy niezachowanej willi Poelziga.

● DAWNA WILLA HENTSCHELA – rzadki we Wrocławiu przykład willi drewnianej zbudowanej w 1924 roku według projektu spółki architektonicznej Simon & Halfpaap. Wsparta na podmurówce, w całości drewniana część naziemna domu stanowi urozmaiconą bryłę z lekko nadwieszonym I piętrem, wzbogaconą loggiami i bogatą snycerką, tworząc wrażenie obrazka wyciętego z ilustracji do bajek.

● DAWNY DOM WŁASNY ARCHITEKTA MAXA BERGA – dawny dom Paula Liona, zakupiony i przekształcony przez Maxa Berga w latach 1910-1911 na nowoczesny dom jednorodzinny, nawiązujący do założenia typu „Landhaus”. Jednak Berg w przeciwieństwie do Poelziga nie nawiązywał w swoim domu własnym do architektury regionalnej i ludowej, lecz m.in. wprowadził nowe rozwiązania we wnętrzach, niemal zupełnie zrezygnował z dekoracji, elewacje oblicował nie tynkowaną cegłą oraz zastosował taras dachowy. Budynek ten był wówczas we Wrocławiu absolutną nowością.

● DAWNY DOM WŁASNY ARCHITEKTA ERNSTA MAYA – Ernst May to jeden z najwybitniejszych architektów i urbanistów niemieckich XX wieku, o nie mniej barwnym życiorysie. Wierny swoim ideałom (o których, jak i o samym architekcie, szeroko opowiemy podczas wycieczki) zamieszkał we Wrocławiu w zaprojektowanym przez siebie typowym domu-minimum socjalnym, w którym mieszkał do 1925 roku, zanim wyjechał z Wrocławia do Frankfurtu nad Menem tworzyć słynne osiedla mieszkaniowe.

● DAWNA WILLA KRIEBELA – wzniesiona w 1927 roku według projektu Adolfa Radinga. Określona została przez architekta jako „willa w zieleni”, zgodnie z propagowaną ówcześnie koncepcją harmonijnego powiązania domu z otaczającą go przyrodą. Z nowatorskim i bardzo pomysłowym rozwiązaniem wnętrza domu koresponduje równie nowoczesna forma architektoniczna. Budynek ukształtowany z umiejętnie zestawionych kanciastych elementów kubicznych i zaokrąglonych jest pierwszym we Wrocławiu przykładem domu mieszkalnego w duchu architektury modernistycznej Neues Bauen.

● DAWNA WILLA-MUZEUM ALBERTA i TONI NEISSERÓW (nie istnieje) – powstała w 1898 roku według projektu Hansa Grisebacha i należała do najlepszych dzieł tego znanego architekta. Neisserowie zaś stworzyli w niej słynny salon kulturalny – jedyne w swoim rodzaju miejsce spotkań wrocławskiej elity umysłowej i artystycznej, a gościli w nim także znani europejscy kompozytorzy i literaci.
Malownicza bryła budynku posiadała bogaty wystrój wnętrz – na wycieczce podkreślimy pewien pionierski w skali całych ówczesnych Niemiec wątek wystroju tej willi. Dom wypełniały cenne zbiory malarstwa, rzeźby, mebli, ceramiki, szkła oraz sztuki Dalekiego Wschodu. Willa stanowiła więc unikalne zespolenie znakomitej kolekcji dzieł sztuki z wyjątkowym pod względem artystycznym wystrojem wnętrz mieszkalnych. Na podstawie testamentu Neisserów utworzono w ich domu w 1920 roku muzeum kultury mieszczańskiej. Wskazane zostanie miejsce, gdzie stała willa Neisserów, pokażemy jej zdjęcie i opowiemy wiele pasjonujących historii związanych z tym zjawiskowym miejscem.

● DAWNY PAŁACYK MYŚLIWSKI KSIĘCIA HOHENLOHE – obiekt ten przeszedł taką przemianę, że trudno skojarzyć go dzisiaj z dawnym pałacykiem myśliwskim. Będzie to swoista zagadka, którą najpierw zadamy uczestnikom wycieczki, a następnie pokażemy i omówimy tę budowlę.

● OSIEDLE WG PROJEKTU ERNSTA MAYA – składa się z wielorodzinnych, dwukondygnacyjnych domów szeregowych zbudowanych w 1924 roku. W przeciwieństwie do innych, „socjalnych” osiedli projektowanych przez Maya i wzniesionych we Wrocławiu, to osiedle przeznaczone było dla bogatszej klienteli. Będzie to druga zagadka, którą najpierw zadamy uczestnikom wycieczki, a następnie pokażemy i omówimy to osiedle znajdujące się na terenie Zalesia.

● DOM WŁASNY ARCHITEKTA WITOLDA LIPIŃSKIEGO – tzw. igloo, wzniesiony w latach 1960-1963 według projektu właściciela, architekta Witolda Lipińskiego, jest wyrazem twórczego zastosowania żelbetu w mieszkaniowym budownictwie jednorodzinnym. Budynek ten wpłynął inspirująco na wrocławskie środowisko architektoniczne. (UWAGA: Obiekt, choć w przeciwieństwie do pozostałych zawartych w programie tej wycieczki zbudowany już po II wojnie światowej, zdecydowaliśmy się włączyć do jej programu ze względu na jego znaczenie i oryginalność.)

CENA WYCIECZKI: 55zł/os. – zgłoszenia potwierdzone wpłatami przyjmowane są
do 12 kwietnia 2012
.

UWAGA: Powyższa kwota nie obejmuje aprowizacji w czasie „przerwy kawowej”
natomiast obejmuje następujące
ŚWIADCZENIA ZAWARTE W CENIE WYCIECZKI:

● przejazd autokarem
● obsługa pilota wycieczek
● obsługa przewodnika turystycznego
● opłaty parkingowe
● ubezpieczenie NNW

ZASADY UCZESTNICTWA W WYCIECZKACH JEDNODNIOWYCH - WARTO PRZECZYTAĆ:,

1) Numerowane miejsca w autokarze - numery miejsc będą przydzielane nie według kolejności zapisów na wycieczkę, lecz według kolejności wpłat za wycieczkę, począwszy od miejsc w przedniej części autokaru, a następnie w tylnej części autokaru, lub według indywidualnych życzeń uczestników w ramach wolnych miejsc. W związku z tą regulacją wystarczy pojawić się w miejscu podstawienia autokaru na 10 minut przed podaną godziną wyjazdu.
2) Deklaracje uczestnictwa w wycieczce wraz z danymi należy przesyłać drogą e-mailową (niezależnie od dokonania zapisów i wpłat we wskazany poniżej sposób) na adres: stowarzyszenie@wa24.pl
3) Wycieczka odbędzie się przy grupie co najmniej 40 osób.
4) W przypadku rezygnacji z wycieczki wpłata nie jest zwracana, najlepiej więc znaleźć osobę na zastępstwo.
5) Liczba miejsc w autokarze jest ograniczona - decyduje kolejność zgłoszeń potwierdzonych dokonanymi wpłatami.
6) Wszelką korespondencję związaną z wycieczką prosimy kierować na adres: stowarzyszenie@wa24.pl

WPŁATY WRAZ Z DANYMI OSOBOWYMI:,