Reklamy i ogłoszenia, Radków
Hellrid: AB1927: Schoelpert Karl, Malermstr., Friedrichstrasse (bez numeru), ob. Wąska.
Hellrid: To samo co:
Hellrid: AB1927: Gebauer Richard, Inh. Paul Gebauer, Konditorei, Ring 12-13, numeracja obecna jednakowa.
Hellrid: Franz Zimmer, Braunauerstrasse 32 = Grunwaldzka 32 (zgodnie z mapą).
Hellrid: Brunnenplatz = ob. Prosta, mam mapę z numeracją budynków, tutaj na zdjęciu: - widoczne są od początku po prawej kamienice numer 1, 2 i 3.

Hitlerowcy wysadzili dom w powietrze.
Autor: piotr.retecki°, Data dodania: 2009-07-08 23:29:08, Aktualizacja: 2013-12-22 19:25:35, Odsłon: 4083

t

Bestialski sabotaż w Młotach Dnia 7 maja [1946 roku] w miejscowości Młoty, pow. Wałbrzych dokonany został bestialski akt sabotażu akcji wysiedlania Niemców przez wysadzenie w powietrze domu mieszkalnego przy ul. Polnej nr 4, należącego do osadnika Polaka, Peszyńskiego Stefana. Okoliczności towarzyszące wysadzeniu domu były następujące: dnia 5 maja br. w czasie wysiedlania Niemców wysiedlony miał zostać Niemiec Erik Streudel, zamieszkujący wraz z rodziną w wyżej wspomnianym domu. Dnia tego Streudel wraz z ojcem swoim Heinrichem wyjechali w godzinach porannych do stodoły po słomę. Po godzinie wrócili, przywożąc ze sobą zamiast słomy - skrzynię. Fakt ten zaciekawił ob. Peszyńskiego, któremu Niemcy nie udzielili jednak żadnych wyjaśnień, zamykając się wraz ze skrzynią w mieszkaniu. Ponieważ na terenie powiatu Wałbrzych istniały już próby, nieudane zresztą wysadzenia przez Niemców w powietrze, opuszczanych przez nich domów, ob. Peszyński pobiegł do miejscowego posterunku MO, powiadamiając milicjantów o wyżej wspomnianym fakcie. Natychmiast po złożeniu meldunku dwaj funkcjonariusze MO, ob. Kmiecik i Miszulski udali się na motocyklu do domu Peszyńskiego. Zażądali oni od Niemców aby ci puścili ich do mieszkania. Wtedy milicjanci zaczęli dobijać się do drzwi. Wtedy nastąpiła eksplozja, na skutek której zniesione zostało trzy czwarte domu, grzebiąc pod swymi ruinami 17 osób, w tym czterech Polaków. Zabici zostali: Kmiecik Władysław - funkcjonariusz MO, Miczulski Władysław - funkcjonariusz MO, Peszyński Stefan - gospodarz domu, Peszyńska - matka Stefana. Ciała pięciu osób z pozostałych ofiar nie zostały odnalezione. Jedynie w promieniu 200 metrów od miejsca wybuchu odnaleziono kawałki ciała. Oprócz wyżej nazwanych ofiar, ciężko ranni zostali: Peszyńska Zofia, Teschler Joanna, Niemka.
Jak wykazało śledztwo, w skrzyni którą Niemcy przywieźli, było ok. 20 kilogramów środku wybuchowego. Pewną ilość materiałów wybuchowych znaleziono na polu, należącym do Streudla. Główny zamachowiec Streudel Fryc był członkiem NSDAP i piastował godność Ortsgruppenfuehrera.

Artykuł został opublikowany 17 maja 1946 roku w Trybunie Dolnośląskiej

/ / / /