KOŚCIÓŁ ŚW. JAKUBA APOSTOŁA W SKOROGOSZCZY

Historia parafii - Dariusz Zięba
Strzelista wieża kościoła skorogoskiego św. Jakuba Ap. wyznacza parafianom kierunek życiowy i przypomina o wartości ziemi, z której tak ona jak i my wyrastamy.
Jednak o istnieniu najstarszego kościoła w Skorogoszczy dowiadujemy się z zapisku historycznego już z 1223 roku.
O wyglądzie tego starego kościoła wspomina wizytacja kanoniczna z XVII wieku. Możemy zobaczyć go na XVIII wiecznym sztychu F.B.Wernera.
W roku 1835, podczas dotkliwego pożaru, świątynia spłonęła wraz ze znaczną częścią miejskiej zabudowy. Przez cały okres (17 lat) zbierania środków finansowych jak i budowy nowej świątyni katoliccy parafianie korzystali z gościnności kościoła ewangelickiego w Skorogoszczy.
Po wielu trudach, w 1852 roku wybudowano nowy, w stylu neoromańskim, kościół katolicki.
Obecny kościół św. Jakuba Apostoła jest najokazalszą budowlą Skorogoszczy dominującą w pejzażu tej starej i wielowiekowej osady. Jest to świątynia trójnawowa wymurowana z cegły z prostokątnym prezbiterium o sklepieniu kolebkowo−krzyżowym. Od zachodu prostokątna wieża , w górnej znacznie węższej kondygnacji ośmioboczna ze strzelistym charakterystycznym dachem.
W wyniku działań wojennych w 1945r. budynek kościelny, organistówka i plebania uległy uszkodzeniu. Trud powojennych duszpasterzy (min. ks. P. Ozimka CMM) oraz parafian przyczynił się do wyremontowania swojej parafialnej świątyni.
Natomiast budowa domu parafialnego „Sarepta”, remont wnętrza kościoła tj. nowa polichromia, witraże, posadzki i renowacja dzieł sztuki są zasługą wieloletniego proboszcza parafii ks.J.Bogusiaka. W swoim życiu był on przykładem prekursorskiej wręcz ekumenii. Wraz z pastorem ewangelicko-augsburskiej parafii w Lewinie Brz., ks.Stanisławem Żwakiem inicjują tu spotkania młodzieży obu wyznań.
W latach siedemdziesiątych proboszcz wraz z parafianami organizują Obozy Ekumeniczne w Skorogoszczy. Dochodzi tu wtedy do przełomowych spotkań młodzieży z różnych wyznań chrześcijańskich. Spotkania te miały na celu min. wzajemne poznanie się , były doskonałą okazją do głębszego poznania różnych wyznań i dostrzeżenia między nimi wielu cech wspólnych. Wykłady , odczyty i zwykłe pogadanki międzywyznaniowe prowadzili wtedy nie tylko ksiądz Bogusiak i pastor Żwak, ale i księża Kościoła prawosławnego, greko−katolickiego, polsko−katolickiego i metodystów.
Ta tematyka zainteresowań ówczesnego proboszcza doskonale tłumaczy obecny wygląd wnętrza kościoła parafialnego w Skorogoszczy, w którym można dostrzec wyraźne wpływy ikonografii bizantyjskiej.

W 1978r. we wnętrzu kościoła św.Jakuba Ap. zamontowano zaprojektowane przez prof. Adama Stalony−Dobrzańskiego witraże, a ściany ozdobiiły polichromie wykonane przez macedońskiego malarza Sotyrysa Pantopulosa.
Zgodnie z wezwaniem kościoła Apostoł Jakub stanął w skorogoskiej polichromii po środku owych dwunastu, oddając cześć Panu tronującemu w witrażu. Gorąca tonacja polichromii została dobrana tak, aby zobrazować czasy Chwały Pana i tych wszystkich, którzy poszli za Nim ofiarując Mu swoje życie. Dlatego też w prezbiterium przedstawieni zostali ojcowie kościoła, symbole czterech ewangelistów, archaniołowie, w dolnej części sceny z Nowego Testamentu. W nawie głównej kościoła przedstawieni są w tonacji błękitu i różu męczennicy i męczennice oraz święci i błogosławieni. Temperaturę wnętrza starano się podnieść poprzez zastosowanie gorącej kolorystyki.
W Roku Jubileuszowym 2000, za czasów proboszcza ks. P. Bekierza wybudowano obok kościoła dom przedpogrzebowy. Ciągle trwają prace w kościele i wokół niego w myśl powiedzenia, że: „Jedni budują dla nas, my dla potomności. Ze spalonego, starego kościoła zachowały się tu: gotyckie XVI w. rzeźby śś. Jakuba Ap. (patrona parafii), Barbary, Katarzyny i Jadwigi oraz kamienne epitafium ks. J. Mohra (zm.1739), barokowy krzyż procesyjny i inne. W prezbiterium dwa obrazy olejne na płótnie „Pokłon Trzech Króli” autorstwa Giambatisty Tiepola oraz nieznanego XIX wiecznego niemieckiego malarza „Pocałunek Judasza”. Kamienny eklektyczny ołtarz główny autorstwa Józefa Limburga, kamienna gotycka chrzcielnica przykryta złoconą i srebrzoną drewnianą przykrywą, obok piękny barokowy świecznik ubogacają wnętrze świątyni.

Wspomniana pełnoplastyczna XVI w. drewniana rzeźba przedstawia św. Jakuba Ap.w pozie stojącej, frontalnie, w lekkim kontrapoście, usytuowana na spłaszczonym okrągłym postumencie. Sylwetka świętego niewysoka, smukła, w obfitych szatach. W rękach uniesionych lekko trzyma atrybuty: lewa dłoń podtrzymuje model dwuwieżowego kościoła, w prawej laska pielgrzymia. Przez ramię przewieszona torba, na głowie kapelusz z muszlą na froncie. Na ramionach płaszcz bogato skłębiony przy pasie. Głowa św. Jakuba leciutko zwrócona w lewo, twarz z obfitym zarostem, pociągła, o regularnych wyrazistych rysach.
W związku z tegorocznym uroczystym otwarciem opolskiego odcinka Drogi św. Jakuba „Via Regia” warto wspomnieć, że w najstarszym dokumencie o Skorogoszczy z 1223r. wspomina się tu min. o kościele i szpitalu przytułku dla starszych, chorych i pielgrzymów udających się do miejsc świętych. XVI wieczna rzeźba św. Jakuba Ap. ze Skorogoszczy oraz wezwanie kościoła parafialnego doskonale wpisują się w ideę włączenia tego miejsca do europejskiego szlaku Camino do Santiago de Compostela w Hiszpanii.

/ / / / /