Śnieżka widziana z..., Karpacz
górski: To jest rzadkością, bo o wschodzie słońca (pora i kierunek skąd widać). Często obserwowałem takie zjawisko gdy słońce chyliło się ku zachodowi. Z DK-30 widziałem wielokrotnie między Chmieleniem a Pasiecznikiem , na zjeździe do Barcinka, czy okolic Rybnicy. Z Karpacza można trafić podwójny błysk - od szyb górnego (meteo) i dolneo spodka (restauracja). Obecnie jest łatwiej, bo komórka jest zawsze pod ...
Panoramy i widoki Międzyborza, Międzybórz
Lekok: Tylko pochwalić:)
Zdjęcia lotnicze, Świebodzice
Tony: Subtelna różnica, ale chyba Twoje lepsze. Wymieniłem :)
Stocznia rzeczna Konstal, ul. Michalczyka Kazimierza, Wrocław
Lekok: Dopisałem:)
Budynek nr 6, ul. Bema Józefa, gen., Wałbrzych
rajaser: Pusty plac za bramą wjazdową, to miejsce przyległej do budynku, nieistniejącej sali balowej.
Budynek nr 4, ul. Gnieźnieńska, Wrocław
Lekok: Zmieniłem stan obiektu na nieistniejący.

Galeria stanów miejskich na południowej elewacji Ratusza
Autor: Papaver°, Data dodania: 2009-05-10 13:39:09, Aktualizacja: 2009-05-10 13:39:09, Odsłon: 2150

Projekty i realizacja

Pomysł umieszczenia 12 rzeźb na pd elewacji powstał w ostatnim etapie rozbudowy na przełomie XV i XVI w. Wtedy to wykuto dla nich bogato zdobione cokoły i baldachimowe zwieńczenia. Nie wiemy co miały przedstawiać owe rzeźby, ponieważ z nieznanych przyczyn nie zostały one zrealizowane. W 1510 r. całą elewację, łącznie z przygotowanymi pod posągi niszami, przykryła polichromia. Idea wypełnienia nisz wróciła w końcu XIX w. w trakcie prowadzonych przez Carla Lüdecke (radcę budowlanego) w latach 1884-1891 prac konserwatorskich.
Pierwszym pomysłem radcy było ustawienie w pustych niszach posągów władców śląskich: książąt piastowskich, królów czeskich, cesarzy habsburskich, królów Prus oraz cesarzy zjednoczonych Niemiec. Projekt ten odrzucił Magistrat. Kolejna koncepcja zakładała, że na cokołach pomiędzy oknami piętra Ratusza stanąć miało 10 figur przedstawiających (patrząc od strony lewej ku prawej) mieszczanina, mieszczkę, młodzieńca, starca, żołnierza miejskiego, posłańca wójtowskiego, ławnika miejskiego, św. Michała, rajcę miejskiego, pisarza miejskiego oraz na parterze przed wejściem do piwnicy 2 figury przedstawiające birbanta i kłótnicę. Pod rzeźbami miały zostać umieszczone inskrypcje. Z powodów finansowych realizacja projektu przesunęła się o 3 lata. Ostatecznie na 12 cokołach stanęły figury:

1. Mieszczanin

2. Mieszczka

3. Mnich

4. Kupiec

5. Budowniczy

6. Posłaniec

7. Ławnik

8. Rajca

9. Pisarz

10. Żołnierz

11. Birbant

12. Kłótnica

Zrezygnowano z wykonania sentencji pod posągami, gdyż były by one niewidoczne dla oglądających elewację z poziomu ulicy.
Ciekawostką jest to, że poszczególnym postaciom nadano indywidualne rysy twarzy urzędujących w latach 90. XIX w. członków wrocławskiej Rady Miejskiej oraz Komisji Budowlanej np. w rzeźbie Mnich rozpoznać można Richarda Plüddemanna, a w Budowniczym Carla Lüdecke, który kierował renowacją Ratusza.

Na podstawie: Maciej Łagiewski, Galeria stanów miejskich czy poczet zasłużonych. Dziewiętnastowieczne posągi na wrocławskim ratuszu, Mieszczaństwo wrocławskie pod red. H. Okólskiej, s. 65-70.

/ / / / / D /
Kiciek | 2009-05-17 20:08:37
Bardzo ładnie ale przydałyby się fotki.
U.N. | 2009-05-18 16:44:54
Jeśli mnie pamięć nie myli, w przedwojennym przewodniku o Ratuszu, który przekazałam Stowarzyszeniu WA, były ilustracje tych figur.
Datę wykonania zdjęcia podałeś 19.06.2008r. Nie powinno być kilkadziesiąt lat wstecz?
I druga sprawa. Wstawiłeś drugi raz to samo zdjęcie: