kitapczy: Rozbieżność: w opisie posesja nr 3, na mapie zaznaczony nr 5.

Ostatnio wyszukiwane hasła

zakłady chemiczne Jelenia Góra, Dworzec swiebodzki, Smolecka, wyspa Piasek, Piasek, Piask, Piasku, Kościół NMP na Piasku, Śrubowa, katowice, legnica, Mią, Kronenberg, Wrocławski park przemysłowy, Park biznesu, Wieniec, Babimojska, mierczyce, granowice, Strzegomska 148, jaworska 5, powiat strzeliński, szczecin kapelle, szczecin kosciół, friedhof, zakłady optyczne Jelenia Góra, szczecin friedhof, pammin, wołczyn, loitz, Świdnica plac Grunwaldzki, Świdnica ul. Łukowa, myślibórz, II LO im. Piastów Śląskich, chojna Vereinshaus, Königsberg, kowary, słońsk, łońsk, przedmieście, pre, Racławickie, Güstebiese, noskowskiego, terenowa 6, szpital w cieplicach, szpital lwówek, szpital gryfów, Dąbrowica pałac, przychodnia lwówek, lwówek śląski ul. morcinka, Zdjęcia lotnicze, Zdjęcia lotnicze gró, ogo, zorka w cieplicach, szpital gryfów śląski, szpital lwówek śląski, Zdjęcia lotnicze b, celwiskoza w Jeleniej, muszyna nestor, gryfów Śląski ul. Rzeczna, wrocław, Odra tower, Księgi, koszary wojskowe w Jeleniej Górze, koszary wojskowe e, luty, przemysł w Jeleniej Górze, browary osiedle, fabryki w Jeleniej Górze, piastowska jedlina zdroj, fsd, jedlina, jedności narodowej, mapy, Łodygowice, lotnicze, poznańskie tramwaje, Kościół na, Kościół na Ś, złotego pucharu, Kościół na sl, Kościół na Ślęży, Ślęża, jelenia zajezdnia, kras, Friedenshoffnung jedlina z, Friedenshoffnung Jedlina Zdroj, siedlecka warszawa, boguszów stacja, Namysłów liceum, litzmannstadt, wałbrzych dworcowa, sobótki, nowy kosciol, Steingrund Schule, Bartoszowicka, malczyce, rondo ch, Schule Lehmwasser

Dawne Pawłowiczki (Gnadenfeld) - fenomen na Śląsku

Karol Treffon
Wiele osób zadaje mi pytanie: dlaczego, będąc lekarzem weterynarii, zająłem się historią? Miłość do tej nauki odziedziczyłem po mojej mamie, która była nauczycielem w Reptach Śląskich. Zawsze fascynowała mnie historia II wojny światowej oraz mojej "małej ojczyzny". Jednak od dwóch lat zająłem się dziejami mojej rodzinnej miejscowości - Pawłowiczek. Impulsem do tego było dla mnie przeczytanie pracy magisterskiej nieżyjącego już ks. Alfreda Pashonia i ukazanie się w języku niemieckim książki mojego przyjaciela Richarda Jauernik pt. "Gnadenfeld. Chronik eine verlorene Paradieses". Pawłowiczki, które przed wojną nosiły nazwę Gnadenfeld (od 1936r.), były wioską niezwykłą, mogę twierdzić, że jedną z lepiej rozwiniętych na Górnym Śląsku.

W Gnadenfeld była pierwsza apteka (założona w 1790r.) i pierwszy szpital (1866r.) w powiecie kozielskim. W latach 1884 -1945 istniał sąd i więzienie. Na terenie miejscowości był browar, odlewnia dzwonów, palarnia kawy, tłoczarnia oleju, fabryka mebli, słynna w całej Europie fabryka piecy kaflowych Krettek, mleczarnia oraz pierwsza w Europie fabryka wałów korbowych. W 1782r. powstała pierwsza duża straż wiejska na Górnym Śląsku, która uratowała przed spaleniem wiele okolicznych wiosek (np. Gościęcin). Warto wspomnieć również o powstaniu w 1834 roku oświetlenia gazowego oraz o pierwszej parowej maszynie, którą zastosowano w młynach na Śląsku.

Również na polu oświaty Gnadenfeld wiódł prym. W 1791 roku powstał tu pierwszy internat dla kobiet na Śląsku, a w latach 1818 - 1920 istniało Seminarium Teologiczne. Seminarium to opuściło czterystu absolwentów, pochodzących głównie z arystokratycznych rodzin z całej Europy. Związanych z nim było trzech światowej sławy botaników: Wetschky, Jean Mettetal i Kölbing. O wielkości miejscowości zdecydowało osiedlenie w 1766r. Wspólnoty Braci Morawskich z Herrnhut (Herrnhuter), która w 1780r. założyła Gnadenfeld. O jego niezwykłości może świadczyć to, że oczarowany nim śląski noblista Gerhard Hauptmann napisał na jej cześć wiersz pt. "Tag In Gnadenfeld" (Dzień w Gnadenfeld).

Upadek miejscowości nastąpił w 1945r., kiedy większa część Śląska została przejęta przez Polskę, a Herrnhutrzy zostali wypędzeni. Obecnie Pawłowiczki są zwykłą, niewyróżniającą się wioską.

Lekarz weterynarii Karol Treffon, Pawłowiczki

/ / /