Rzeźnia (dawna), ul. Łazienna, Wrocław
Danuta B.: Damska zawsze z brodą:).

foxi
antypuszka
antypuszka

Otwarcie nowej siedziby Muzeum Miejskiego Wrocławia

W Pałacu Królewskim od 19 kwietnia będzie się mieścić siedziba Muzeum Miejskiego Wrocławia. Tutaj też będzie można zobaczyć wystawę "1000 lat Wrocławia"
Pałac Królewski wraz ze zrekonstruowanym ogrodem barokowym przy ulicy Kazimierza Wielkiego 35, przeszedł gruntowną modernizację i został przekształcony w nowoczesne centrum wystawiennicze dla Muzeum Miejskiego Wrocławia, z siedzibami jego oddziałów: Muzeum Historycznym, Muzeum Sztuki Medalierskiej i Muzeum Sztuki Mieszczańskiej.

Otwarcie Muzeum uświetnili swoją obecnością m.in prezydent Rafał Dutkiewicz oraz Minister Kultury Bogdan Zdrojewski wraz z małżonka, nie zabrakło też oczywiście naszych fotoreporterów stąd poniżej kilka zdjęć z uroczystości...
Zdjęcie nr 10

Wschodnie i południowe skrzydło gmachu zostało przeznaczone na prezentację wystawy stałej „1000 lat Wrocławia". W ramach ekspozycji zgromadzono ponad 3000 obiektów ilustrujących dzieje Wrocławia od wczesnego średniowiecza po czasy współczesne. Ogromną atrakcję stanowić będą na pewno drobiazgowo zrekonstruowane komnaty rezydujących tu niegdyś władców oraz oryginalne wnętrza Pokoju Beiersdorfów. Wystawę historyczną uzupełni w skrzydle zachodnim kolekcja dzieł sztuki wrocławskich artystów z ostatnich dwóch stuleci. Komfortowi zwiedzania sprzyjać będzie audiowizualny system oprowadzający oraz sprzęt pozwalający na symultaniczne tłumaczenie słów przewodnika w dwóch obcych językach - angielskim i niemieckim.
W Pałacu znajdzie swoje miejsce Muzeum Historyczne, Muzeum Sztuki Medalierskiej i Muzeum Sztuki Mieszczańskiej, sala edukacyjna wyposażona w multimedialne rzutniki oraz księgarnia i biblioteka. W podziemiach budynku goście będą mogli natomiast napić się wyśmienitej kawy w stylowej kawiarence, a w ciepłe dni odpocząć w zrekonstruowanym barokowym ogrodzie w towarzystwie kamiennych Czterech Pór Roku.

Muzeum Historyczne, najstarszy oddział Muzeum Miejskiego Wrocławia, to miejsce, w którym przechowywane są niezwykle cenne świadectwa dziejów miasta. Do tej pory nie dysponowało ono jednak wystarczająco dużą powierzchnią wystawienniczą i magazynową, by móc w pełni zaprezentować wrocławianom swoją bogatą kolekcję dokumentów, plakatów, sztandarów, zdjęć oraz zbiorów grafiki i malarstwa z pejzażami miejskimi z okresu od XVI do XX wieku. Z tych samych powodów nie była również możliwa organizacja rzetelnej, stałej ekspozycji dotyczącej dziejów Wrocławia i Dolnego Śląska. Zubożało to niewątpliwie ofertę kulturalną i edukacyjną Muzeum, a często uniemożliwiało także wypożyczanie cennych eksponatów od zaprzyjaźnionych placówek za granicą, w celu pokazania ich wrocławianom.

Zważywszy na niekorzystną sytuację, w jakiej znajdowało się Muzeum Historyczne, w 2000 roku podjęto decyzję o przekazaniu mu siedziby w budynku dawnego Pałacu Królewskiego przy ulicy Kazimierza Wielkiego 35, wraz z przylegającym od strony południowej terenem. Pałac wymagał jednak gruntownego remontu, do którego przystąpiono już w 2001 roku. Dzięki współfinansowaniu projektu przez Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego możliwe stało się zakończenie modernizacji budynku w zakresie, jaki pozwala na uruchomienie w obiekcie nowoczesnego centrum wystawienniczego. Przyczyni się to z pewnością do wzrostu zainteresowania Wrocławiem zagranicznych i polskich turystów, oraz wzmocni pozycję miasta jako jednego z najprężniejszych ośrodków kulturalnych w Europie.

/ / / / 35 / /
Byłem dziś. Polecam wszystkim. Świetna wystawa.