Stacje paliw w przedwojennym Wałbrzychu
Autor: Petroniusz°, Data dodania: 2009-04-11 23:51:40, Aktualizacja: 2012-08-12 22:57:16, Odsłon: 3725

Wałbrzyska motoryzacja

Następstwem rozwoju motoryzacji i zwiększania się ilości samochodów jeżdżących po drogach przedwojennego Wałbrzycha było powstawanie stacji paliw. Udało się trafić na ślad kilku z nich:

1. Altwasser, Waldenburger Straße 3 / Wałbrzych, ul. Wrocławska 2
Stacja znajdowała się na terenie dawnej przędzalni lnu (Flachsspinnerei "Petzoldt&Hoffmann"), obecnie ul. Wrocławska 2. Z roku 1943 pochodzą plany doprowadzenia do stacji rurociągiem biogazu produkowanego w sąsiedniej oczyszczalni ścieków (obecnie ul. Piotrowskiego 2). Biogaz miał być gromadzony przy stacji w zbiorniku o pojemności 1000m3. Nie udało się potwierdzić, czy plany te zostały zrealizowane.

2. Waldenburg, Weißsteinerstrasse 10 / Wałbrzych, ul. Wysockiego 10
Stacja paliw Shell była częścią warsztatu samochodowego, prowadzonego przez Hermanna Jäkela, ówczesnego dealera Opla. Paliwo tłoczone było z trzech podziemnych zbiorników o łącznej pojemności 16.000 litrów.

3. Waldenburg, Weißsteinerstrasse 5 / Wałbrzych, ul. Wysockiego 17
Stacja paliw należała do właściciela cegielni, położonej przy obecnej ul. Raciborskiej (dawniej Seiler Gäßchen). Właścicielem cegielni i stacji paliw była Auguste Schroth (prawdopodobnie wdowa po właścicielu - panu Schroth). Stacja paliw powstała ok. roku 1938 na terenie dawnego ogrodu, między budynkiem mieszkalnym rodziny właściciela cegielni (Wysockiego 13, obecnie nie istnieje) a budynkiem przedwojennej zajezdni autobusowej (Obuswagenhalle), obecnie będącym częścią Wałbrzyskiej Giełdy Towarowej. Stacja paliw znajdowała się na lewo od miejsca, gdzie obecnie stoi okrągły budynek przy wjeździe na teren giełdy.

4. Waldenburg, Alte Bahnstrasse / Wałbrzych, ul. Kolejowa 4
Chyba jedyna z przedwojennych stacji paliw, która funkcjonuje do dnia dzisiejszego. Przed II WŚ położona przy Zentral Garagen (to chyba jakieś centralne/główne miejskie garaże), na innych planach Zentral Garagen Hotel (obecnie siedziba MZUK-u).

5. Dittersbach, Hauptstrasse 121 / Wałbrzych, ul. Niepodległości 245
Na razie wiadomo tylko tyle, że właściciel przedwojennego hotelu Försterhaus, na papierze firmowym z końca lat dwudziestych XXw., chwalił się, że m.in. oprócz ogrzewanych garaży samochodowych (Heizbare Autogarage) oferuje również usługi stacji paliw (Tankstelle).

Brak   6. Na portalu było kiedyś zdjęcie jeszcze jednej stacji paliw, gdzieś przy obecnej ul. Wieniawskiego, ale nie mogę na nie trafić. Może ktoś podpowie, co się z tym zdjęciem stało?

Brak   7. [bogdanw:] Prawdopodobnie była jeszcze jedna stacja paliw: Gebruder Thiel przy ul. Stalina 28 (obecnie Al. Wyzwolenia). Źródło: Monitor Polski z dnia 19 marca 1949 Nr A-15, poz. 208 - Orzeczenie Nr 67 Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 10 lutego 1949r. o przejściu przedsiębiorstw na własność państwa, l.p.307, l.p. wykazu 803.

/ / / / 10 /
/ / / / 2 /
/ / / / 17 /
/ / / /
/ / / / 245 /
bogdanow | 2012-08-11 16:48:31
Prawdopodobnie była jeszcze jedna stacja paliw: Gebruder Thiel przy ul. Stalina 28 (obecnie Al. Wyzwolenia). Źródło: Monitor Polski z dnia 19 marca 1949 Nr A-15, poz. 208 - Orzeczenie Nr 67 Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 10 lutego 1949 r. o przejściu przedsiębiorstw na własność państwa, l.p.307, l.p.Wykazu 803.
Petroniusz | 2012-08-12 21:50:40
A to ciekawe!!!
Petroniusz | 2012-08-12 22:58:25
Dodałem Twój komentarz do artykułu. Dziękuję. :)
Daniel Piotrowski | 2022-05-31 14:12:55 | edytowany: 2022-05-31 14:14:20
... rozpędziłem się.. :)
Daniel Piotrowski | 2022-05-31 14:09:35 | edytowany: 2022-05-31 14:13:51
Była jeszcze jedna stacja przy budynku ul. Piłsudskiego 57 "STANDARD" na jednym ze zdjęć widać dystrybutor tej sieci. Na strychu i w piwnicy znalazłem kamionkowe rury o przekroju prostokąta o wymiarach 120 x 60 x 30 cm podejrzewam, że mogły coś mieć wspólnego ze stacją.
Daniel Piotrowski | 2022-06-14 14:25:28 | edytowany: 2022-06-14 14:27:03
Znalazłem kolejną stację paliw w Wałbrzychu pl. M.Darowskiej Po lewej stronie budynku z napisem "STANDARD" widoczny jest dystrybutor, (brzeg fotografii) -