Panoramy Szprotawy, Szprotawa
Popski: Na aukcji obieg 1929 r. Skorygowano górne datowania całej serii.

Ratusz w XVIII wieku

fragment książki Juliusa Blaschke pt. "Historia miasta Głogowa i Ziemi Głogowskiej"
Na początku XVII wieku ratusz był ozdobą miasta Głogowa i należał do najpiękniejszych budowli Śląska. Wieża była 3-krotnie ażurowa. Podczas wielkiego pożary w 1615 padła ofiarą rozszalałego żywiołu i tylko pomieszczenia dolnego piętra ocalały, jak wynika z wcześniej oznaczonych dat na wyłożeniach ścian i posadzkach. Budowa rozpoczęła się w 1616 - 1617. Już w 1635 rada była zmuszona na pokrycie ratusza zakupić 568 kop gontów w Goli po 5 srebrnych groszy. Dnia 7.X.1678 groźny pożar zniszczył na nowo ratusz, 121 całych i 171 pół piwowarni. Z ratusza zostały tylko boczne mury. „Incendium Glogovienses exturbat 1678” – „Ogień wypędził Głogowian 1678”. Na wspomnienie tego nieszczęścia ognia odprawia się jeszcze dziś /1912/ - 7.X. - tzw. nabożeństwo pożarowe w katolickim kościele farnym. Nad wejściem do starego ratusza znajdowała się tablica z napisem o złoconych literach i mówiła, i była po pięciu latach gdy Wiedeń po raz drugi oblegany był przez Turków, odnowiona. Napis brzmiał:
„Quo combusta steti quintus delabitur annus MDCLXXXII -
Iam novor auxilio sub Leopoldo Tuo MDLLLXXXII - 1682
Tot tua dum Turcas Virgo Vienna repulsat MDCLXXXII - 1682
Austria dum plausu bis nova facta fui MDCLXXXIII - 1683
Tabula Vis describere novos ex orbe triumphos MDLXXXIII - 1683
Caesaris haut quamquam plausibus apta fui MDCLXXXIII - 1683”.
Stary zerwany ratusz w 1831 był rozciągłą, nieregularną budową z labiryntem gmachów, sklepień i ganków. Do głównej części położonej ku południowi prowadziły kamienne kryte schody. Dolne piętro zawierało poza sklepioną, olbrzymią sienią - wielką izbę posiedzeń magistratu, liczne sklepienia i tak zwaną izbę stron. Na 2-gim piętrze znajdowały się izba posiedzeń sądowych, registratura, archiwum i kancelaria, we wschodnim skrzydle piwnica ratuszowa, główna wartownia i obok dom trębacza, który wykorzystywano do przedstawień teatralnych.
Na zachodniej stronie rynku prowadziły schody do komory, poniżej znajdowała się wartownia mieszczańska, do której dobudowana była mała 4-kątna wieża. Na niej wisiał dzwon mieszczański, zwany także dzwonkiem biednych grzeszników. Jeżeli dzwon co wieczór o 9-tej rozbrzmiewał, wszystkie piwiarnie, winiarnie i domy uczt musiały być zamknięte. Dzwoniono nim także podczas ostatniej drogi skazanego na śmierć. Po tej samej stronie była waga miejska i sklepienie na skład towarów kupieckich, piętro wyżej urząd akcyzowy, celny i wojskowy/?/, na 3-cim piętrze izba aresztancka dla mieszczańskich dygnitarzy. W 1702 wybudowano w ratuszu kaplicę, w której odbywały się nabożeństwa przed każdym posiedzeniem rady. Z najstarszych budowli ratusza pochodzą na parterze 4 około 3-metrowej szerokości napięte w przybliżeniu kwadratowe jarzma, które bogatymi sklepieniami gwiaździstymi są wsklepione na żebra, jak również ozdobnymi sklepieniami komorowymi. Kryte jarzmo, które należy obecnie do piwnicy ratuszowej. Jako czas powstania sklepienia należy przyjąć koniec XV wieku lub I połowę XVI wieku. W kasie komory wisząca płaskorzeźba św. Franciszka przypomina /1912/ o przyjęciu w 1682 magistratu do zakonu bractwa franciszkańskiego. Wieża ratusza głogowskiego jest prawdopodobnie także już bardzo stara. Lecz z tej najdawniejszej historii wiemy tylko, że w 1602 została odnowiona kosztem 9420 talarów a w 1615 spłonęła. Odbudowa musiała być przesunięta na okres po wojnie 30-letniej. Lecz także i tu nie wystarczały środki miasta, także koszty budowy wieży pokryły zbiórki. Wykończona w 1661 wieża ratuszowa była znacznej wysokości, 2 razy ażurowa, lecz tylko gontami kryta i czarno pomalowana. Później pokryto górną kopułę i w 1672 złożono nowy wieniec. Już po 6 latach /1667/ także i ta budowa została zniszczona przez ogień. Cieśla z Bolesławca podjął się budowy drewnianej 96 łokci wrocławskich wysokiej, 3 razy ażurowej,szczególnie wąskiej nasady wieży, lecz wnet stwierdzono, że krokwie nie są złączone według reguł architektonicznych, przy każdej burzy popadają w ruch pochyły i stopniowo oddalają się od swego prostego położenia. Niebezpieczeństwo zawalenia było tak wielkie, że mieszkańcy przyległych do rynku ulic często w obawie uciekali ze swoich domów.
Mimo to przeciągała się budowa do XVIII wieku. Dopiero w 1720 został zdjęty górny chełm i podjęto skrócenie o 29 łokci. Obsadzona przy tym nie złocona w ogniu gałka miała 6 łokci obwodu, chorągiewka 3 łokcie długości i ľ łokcia wysokości, gniazda 1,5 łokcia średnicy. W 1735 podłogę wieńca wieży wyłożono płytami z piaskowca a drewnianą balustradę zastąpiono żelazną. W tej formie wieża ratuszowa, którą od 1720 wieńczy hełm barokowy i tylko 1 prześwietle utrzymała się do naszych czasów. Także stosunki wielkości od tego czasu mało się zmieniły. Ostrze wieży ma długość 2,3 m. Średnica gałki wynosi 1,25 m. Licząc od gałki ma ostrze wieży jeszcze 4,29 m. Skrzydło chorągiewki wiatrowej nosi orła Rzeszy, literę G i datę 1788, ma 86 cm szerokości i 1,88 m długości. Gwiazda na ostrzu ma 47 cm średnicy. Tarcza zegara wieżowego ma średnicę 1,80 m. Wieża ratuszowa jest najwyższą budowlą miasta. Wieża ratuszowa jest najwyższą budową miasta. Jej wysokość od podstawy do końca ostrza wynosi 80,4 m, od gzymsu kraty żelaznej 48,20 m. Wielki dzwon wieży ratusza, jak wykazuje napis, odlany został w 1697 przez majstra Zygmunta Goetza we Wrocławiu. Dzwon nosi napis „Sit nomen domini benedictum” - anno 1697.
Do roku 1788 chorągiewkę na wieży zdobił podwójny orzeł austrijacki, taki sam zdobił także wielki 29-centnarowy dzwon, odlany w 1667 na wieży kat. fary. Obecnie /1912/ tylko pochodzący z XVII w. wielki brązowy świecznik koronowy w kolegiacie posiada podwójnego orła.

fragment książki Juliusa Blaschke z 1912 roku pt. "Historia miasta Głogowa i Ziemi Głogowskiej"

/ / / / / 10 /