ul. Opolska , Krapkowice
Hellrid: Opolska 66, tworze obiekt.
Widoki z wieży ratusza, Paczków
kitapczy: Najbardziej odmienny kształt w stosunku do zabudowy powojennej nosi kamienica nr 43, która wówczas była jednopiętrowa.
Korty tenisowe, ul. Katowicka, Opole
foxi: Dzisiaj rozpoczęto demontaż płotu wokół nieczynnych od dłuższego czasu kortów. Co będzie w tym miejscu ktoś wie ? Jakiś czas temu mówiono o budowie tu parkingu podobnie zlikwidowano kort przy Luboszyckiej - -
Zdjęcia niezidentyfikowane, Krapkowice
Hellrid: AB1929: Siegert Johann, Fleischermeister, Krappitz, Oppelner Straße 22. Pozostałe osoby z tym nazwiskiem były w tym samym budynku, jednak ciężko obecnie mi wskazać konkretną lokalizacje. Gdzieś na Opolskiej.
Dom nr 30, ul. Kozielska, Krapkowice
Hellrid: Na tej "wielopolówce" są pokazane obiekty: Kozielska 30 (po lewej), Kozielska 28 (po prawej), na dole skład to Kozielska 28a, obecnie dalej jest tam skład opału i innych towarów.
Gospoda zum weissen Lamm (dawna), ul. Prudnicka, Krapkowice
Hellrid: AB1929: Jakob Bittmann, Gasthausbesitzer, Krappitz, Coseler Straße 6. Okazuje się, że obiekt już jest, przenoszę.

Ostatnio wyszukiwane hasła

fabryka papieru Jelenia Góra, karpno kościół, maszyn, strzeleczki, jaworek górny, foka, wydr, skórcz, trzebieszowice, wałbrzych, luna park, kościół św. Henryka, Kuropatnik, luboszycka, kino kraków, Dębianka, różanka, zespół szkolno przedszkolny nr 16, sanger, zespół szkolno przedszkolny Wrocław nr 16, wrocław, gigant, gliwice, kino lwow, hotel europa Jelenia, zamość, trebnig, Lehmwasser, Lehmwasser M, Jaworów, klein tinz, szkola knurow, wrocław kosciol klemensa, Piszkowice, wiel, wrocław osobowice, wrocław różanka, Budynek_nr_27_d_szkola_szybowcowa_ul_Kreta_Jezow_Sudecki_, Kędzie, Hala stulecia przystanek, Kliniki politechnika, organy, pilchowice 13, lubań kościół, Wrocław legnicka, Wre, ul.Horbaczewskiego, Przystanek reja, Kamień pomorski, Lüben, kow, Kamień pomorski stacja, nieużywane to, odrzańska, oławska, komarno, Ogród Botaniczny przystanek, czuchow, I_Liceum_Ogolnoksztalcace_im_Stefana_Zeromskiego_ul_Kochanowskiego_Jana_Jelenia_Gora, Bastion sakwowy, slawentzitz, swierzawa, Izbicko, świeradów zdrój, karpacz, szczyglowice, Bema, grzybowo, Dubois, nowa ruda stara osada 22, noe, Dom Edyty stein, tam cieplice, fsc, tamy, kościół ewangelicki, Przyszówka, Łabędy, Pomorska, Mosty pomorskie, kościół św michała, cieplice szkoła, nowa sól w, bliszczyce, dwór czarne, Przystanek rynek, środkowa 7, Wał, zakładowa, wrocław szewska, szkoła radiotechniczna Jelenia, składowa, narodowe, Narodowe forum, Plac orląt lwowskich przystanek, zakłady chemiczne Jelenia Góra, Dworzec swiebodzki, Smolecka, wyspa Piasek, Piasek

Księga Dolnośląskiej Ziemi Obornickiej

Po wielu trudach ukazała się obszerna Księga Dolnośląskiej Ziemi Obornickiej.
Autor: Zbigniew Czerwiec

Księga Dolnośląskiej Ziemi Obornickiej, jest wspólnym dziełem ponad 60 Autorów. Poprzedziły ja wydania kolejnych zeszytów Obornik Śląskich, zeszytów takich ukazało ich się jak dotąd 5.

"...To z nich można dowiedzieć się między innymi, że w naszych okolicach zamieszkują pająki zwane tygrzykami paskowanymi, których samice, zjadają samców po reprodukcji, albo, że np. przed wojną zabawy dożynkowe zaczynały się tutaj od poloneza, jak to napisał Karol von Holtei, od wspaniałej melodii z sąsiedniego wówczas kraju,. To także z tych zeszytów możemy się tez dowiedzieć, że pierwsi nauczyciele mogli zamiast wypłaty dostać krowę, przy pomocy której sami musieli sobie radzić do następnej wypłaty. Dobrze, że tych zwierząt nie było zbyt dużo..."
Zdjęcie nr 1

Do publikacji zostało złożonych około 3 tysięcy zdjęć. Z powodów oczywistych do druku musiał zostać dokonany wybór (471). Całość zdigitalizowanego zbioru autorzy udostępnili Z. Czerwcowi. Fotografie niebawem będą dostępne pod adresem www.dolny.slask.org.pl

Opracowanie: MT na prośbę Zbyszka Czerwca

/ / /