"3 godziny trwać będzie pochód"

"Gazeta Robotnicza"
""Ogólnokrajowe święto dożynek, które odbędzie się we Wrocławiu w dniu 11 września, rozpocznie się 50-cio tysięcznym korowodem delegacji chłopów z całego kraju, o godz.12.10. Barwny ten pochód przedefiluje wokoło 50-hektarowego pola trwać będzie przypuszczalnie 3 godziny. Przemarsz korowodu odbiorą najwyżsi przedstawiciele Rządu R. P. Przyjazd ich przewidziany jest na godzinę 11.50. O 12 dowódca korowodu, płk. Artuszewski, zamelduje gospodarzom dożynek o rozpoczęciu defilady. Już od wczesnych godzin rannych trwać będzie ruch na placu dożynkowym....
Zdjęcie nr 1

O godz. 10.30 odbędzie się zbiórka grup wojewódzkich przed namiotami, a następnie wymarsz na plac zbiórki. W ciągu godziny nastąpi ustawienie korowodu do defilady, a w ciągu następnej godziny przegląd grup. Po przewidzianym zakończeniu pochodu o godz. 15 rozpocznie się wręczanie wieńców gospodarzom dożynek..."

Fragment artykułu z Gazety Robotniczej z dnia 8.IX.1949

/ / / /