Dworzec autobusowy PKS (dawny), ul. Dąbrowskiego Jana Henryka, gen., Wrocław
wrotislau: Zdjęcie trzeba "zlustrować". Za budynkiem dworca widać ruiny a za autobusem .
Rogówek
Alistair: Jak będziesz mieć problem, śmiało pytaj, tu każdy ci pomoże :))
2024 - Budowa buspasa na Jagodno, ul. Buforowa, Wrocław
Zdzisław K.: W miejscu "Domek ogrodowy" Powstanie pętla autobusowa dla budowanego buspasa na Jagodno.
Budynek nr 3, ul. 1 Maja, Malczyce
stap: Nowy właściciel obiektu, prowadzi jego remont kapitalny i gruntowną restaurację. Ta ohydna nadbudówka - przybudówka nad dawnym wejściem głównym, prawdopodobnie ma zostać rozebrana :)

Rękopis znaleziony pod krawężnikiem
Autor: U.N.°, Data dodania: 2008-10-30 21:16:24, Aktualizacja: 2008-10-30 21:16:24, Odsłon: 3916

O Gorcach w 1887 r.

Pod koniec XX wieku robotnicy dokonujący wymiany nawierzchni i chodników ul. Kościuszki w Gorcach znaleźli pod krawężnikiem ciekawy rękopis, którego tłumaczenie przedstawiamy poniżej.
Zdjęcie nr 2

W roku 1887 kupiec pan Leopold Juliusburger z Boguszowa wraz ze swym zięciem karczmarzem panem Wilhelmem Hampel z Gorc zdecydował wybudować w ostatniej miejscowości gospodę/zajazd odpowiadającą wymogom czasów.
W tym celu zakupiono obok starej gospody "Zum Klaraschacht" [Przy szybie Klary], którą pan Hampel dzierżawił od zespolonej kopalni "Abendröthe" [Zorza wieczorna] parcelę budowlaną od wymienionego gwarectwa. Budowę powierzono architektowi panu Eduardowi Krebsowi z Boguszowa.
W kwietniu rozpoczęto prace, a 7 maja położono kamień węgielny.
W tym roku liczba mieszkańców Gorc wynosiła prawie 1300 głów.
Gorce należą do powiatu kamiennogórskiego i obwodu lubomińskiego, do parafii zaś w Boguszowie, mają szkołę simultaniczną (wielowyzwaniową), przy której pracuje 2 nauczycieli, mianowicie pan nauczyciel główny Adolph Thäsler i pan nauczyciel Bischoff.
Na czele powiatu stoi królewski starosta pan Leist, naczelnikiem i urzędnikiem stanu cywilnego jest pan kapitan w stanie spoczynku Friedrich Leber, a urząd naczelnika gminy sprawuje właściciel zagrody pan Franz.
Istnieje tutaj wyłącznie przemysł górniczy, dwie kopalnie: zespolona kopalnia Abendröthe i kopalnia Gustaw oraz zakład koksowniczy Kulmiza zatrudniają razem ponad 1100 robotników.
Wyżej wymienionymi zakładami kierują obecnie: zespoloną kopalnią Abendröthe kierownik zakładu nadsztygar Arnold Wuisgen, kopalnią Gustaw zarządca górniczy pan Alwin Scholz a zakładami koksowniczymi C. Kulmiza inspektor górniczy pan Emil Knur.
W Gorcach działają obecnie 3 stowarzyszenia, mianowicie Męskie Towarzystwo Śpiewacze „Liederkranz” [wieniec pieśni], założone w 1882 r., klub kręglarski "Glückauf" [Szczęść Boże], założony w 1886 r. oraz klub gry w skata założony w 1886 r.
Ostatnie stowarzyszenie liczy obecnie 48 członków i posiada sztandar poświęcony w czerwcu zeszłego roku. Cotygodniowymi wieczornymi próbami śpiewaczymi kieruje tutaj pan nauczyciel główny Ad. Thäsler.
Członkami klubu kręglarskiego "Glückauf" w liczbie 11 są przeważnie urzędnicy zespolonej kopalni Abendröthe; dotąd grano w kręgle na zmianę w gospodzie "Zum Klaraschacht" pana Hampla i u pana Preussa w tutejszej karczmie sądowej.
Ten dokument został wraz z jednym wydaniem gazety "Gottesberger Wochenblatt" [Tygodnika Boguszowskiego] i jednym wydaniem gazety "Landeshuter Kreisblatt" [Tygodnika Powiatu Kamiennogórskiego] wmurowany w blaszanej puszce w kamień węgielny z nadzieją, że z Bożym błogosławieństwem budowa zostanie doprowadzona szczęśliwie do końca, a gotowa gospoda przyniesie szczęście i błogosławieństwo właścicielowi i jego następcom.

Daj Boże!
Gorce Boguszów dnia 7. maja 1887 r.
Własnoręczne podpisy: L. Juliusburger, W. Hampel, Clara Hampel z domu Linke, reszta nieczytelna (obcięta)

Zdjęcie nr 3

RobertM przypuszcza, że nowowybudowana gospoda to hotel i restauracja "Zum Klaraschacht", powojenny Dom Kultury w Gorcach, choć nazwy w dokumencie nie podano. Jak dowiadujemy się z dokumentu, pan Hampel był dzierżawcą istniejącej już gospody o tej nazwie przed budową nowej, nie wiadomo, czy nowa przejęła nazwę starej, albo istniały obok siebie dwie gospody. Nie wiemy też jak długo pan Hampel był właścicielem gospody. Na pocztówce z początków XX wieku jako właściciela podano Fritza Rösnera, a książka adresowa przemysłu, rzemiosła i handlu Dolnego Śląska z 1927 r. nie wymienia w ogóle w Gorcach gospody "Zum Klaraschacht" albo karczmarza o nazwisku Hampel. Kolega RobertM pisał, że hotel zmienił nazwę na Treu, ale i tej nazwy nie można znaleźć w "Amtliches Adressbuch der Provinz Niederschlesien für Industrie, Handel, Gewerbe 1927".

Książka adresowa w 1927 r. wymienia następujące gospody i hotele w Gorcach:
Gospoda "Zum Paulinenschacht", wł. Karl Barthel, dom nr 40