Brama Cesarska, Wrocław
Irena Wolanin: Dzięki.
blatro: Dziękuję :)

KADRY WROCŁAWIA

Od Breslau do Wrocławia – filmowe oblicza miasta

Informacja prasowa na temat przeglądu filmów o Wrocławiu z programem

Zdjęcie nr 1

„Ten Wrocław wyglądał strasznie, zniszczenia straszne były. Chodziłem po dachach, jak tylko czas miałem, robiłem zdjęcia z odbudowy, przeważnie. Uważałem, że kiedyś będzie to potrzebne, taka fotografia.”

Stefan Arczyński
Z filmu „Czarno-biały”

ORGANIZATOR: Multikino w Pasażu Grunwaldzkim
WSPÓŁORGANIZATOR: Ośrodek Pamięć i Przyszłość
WSPÓŁPRACA I PATRONAT DYDAKTYCZNY: Dolnośląska Szkoła Wyższa
Koordynator i autor projektu: Jarosław Skóra (Multikino)
Współpraca merytoryczna: Andrzej Dębski (Centrum im. Willy Brandta), Inga Leśniewsk

Jest to już druga edycja przeglądu filmów o Wrocławiu organizowana przez Multikino w Pasażu Grunwaldzkim. Tym razem pokażemy ponad 20 filmów, które we wcześniej edycji przeglądu nie zostały uwzględnione. Teraz wnikliwiej przewertowaliśmy liczne archiwa, efektem czego proponujemy 4 różne bloki filmowe, z których każdy złożony będzie z kilku filmów o łącznym czasie trwania około 100 minut. Projekcje poprzedzimy prelekcjami na temat historii miasta i okoliczności powstania prezentowanych filmów.

Sam przegląd „Kadry Wrocławia” otworzy gala finałowa konkursu „Kręć Wrocław”, która odbędzie się 13 listopada o godz. 18:00. Wstęp na galę wolny.

Poniżej PROGRAM przeglądu:

14 listopada, godz. 18:00 oraz 17 listopada, godz. 10:00

WROCŁAW W STARYM KINIE:

• Cztery filmy braci Lumière zrealizowane we Wrocławiu w 1896 roku.
Bracia Lumière chcąc zaprezentować światu swój epokowy wynalazek – kinematograf, zatrudnili grupę operatorów, którzy kręcili filmy w różnych miastach, prezentowali następnie ich mieszkańcom słynną nowinkę techniczną. Tak i powstały między innymi pierwsze filmy o Wrocławiu.
• „Fantom” (1922r.)
Film Friedricha Wilhelma Murnau, legendarnego twórcy „Nosferatu”. Akcja „Fantoma” rozgrywa się we Wrocławiu. Adaptacja powieści Hauptmanna.
Niepowtarzalna okazja obcowania z kinem niemym.

15 listopada, godz.18:00 oraz 18 listopada, godz. 10:00

WROCŁAW 1945 I POTEM – DZIEJE MIASTA

Blok filmów dokumentalnych ukazujących oblicza Miasta w różnych okresach. Zobaczymy więc panoramę Wrocławia od walk i zniszczeń Festung Breslau przez kolejne dekady dźwigania miasta z zgliszczy aż do współczesności.

• Festung Breslau. Zapis dni furii. (2000.; liczne ujęcia archiwalne)
• Wrocław w Polskiej Kronice Filmowej (1945-1965) DVD
• Wrocław 1959
• Wrocławska opowieść (1969)
• Fakty i ludzie (1972)
• Druga młodość miasta (1972)
• Czarno-biały (2004 – Ośrodek Pamięć i Przyszłość)
• Wrocławska Kronika Filmowa 1998

16 listopada, godz. 18:00 oraz 19 listopada, godz. 10:00

MIASTO, LUDZIE – ODCHODZĄCE ŚLADY

Blok filmów dokumentalnych, w których historia Wrocławia została pokazana przede wszystkim przez losy i wspomnienia jego mieszkańców.

• Wrocław miasto studentów (1947)
• Oczami dziecka (OPiP)
• Ich miasto(1974)
• Odchodzące ślady – Wrocław 1945 (1987)
• W poszukiwaniu utraconej ojczyzny (2003, pol-niem.)
• Kominek/ Rasiak – (OPiP)
• Gawrosz (OPiP)
• Wrocławska Kronika Filmowa 2008

17 listopada, godz. 18:00 oraz 20 listopada, godz. 10:00

W STARYM KINIE – „Zaraza”(1972)

W lipcu 1963 roku we Wrocławiu wybuchła epidemia czarnej ospy. Przebieg zdarzeń, a zwłaszcza akcję służby zdrowia, opisał reporter Jerzy Ambroziewicz. Na postawie tych relacji w roku 1972 Roman Załuski zrealizował film fabularny.
„Zaraza” oglądana po latach przypomina nam nie tylko
o jednym z ciekawszych epizodów powojennej historii Wrocławia, ale również pozwala oglądać liczne miejskie plenery, w których film realizowano.

Wystawa zdjęć Stefana Arczyńskiego i Stanisława Klimka

Przeglądowi towarzyszyć będzie wystawa fotografii Stefana Arczyńskiego oraz Stanisława Klimka (Via Nova).
Stefan Arczyński w latach 50-tych, 60-tych i 70-tych dokumentował odbudowę Wrocławia. Wykonał w tym czasie setki artystycznych zdjęć. Dziś na skutek niekorzystnego splotu okoliczności prawa do większości z nich wykupiły archiwa niemieckie. Około 100 ostatnich zdjęć zakupiło wrocławskie wydawnictwo Via Nova. Na wystawie zaprezentujemy 20 z nich. Fotografie Arczyńskiego zestawione zostaną ze zdjęciami Stanisława Klimka, który specjalnie w tym celu wykonał serię zdjęć powtarzających po kilkudziesięciu latach ujęcia jego wielkiego poprzednika. Dzięki temu będziemy mogli obserwować zmiany jakie zaszły w naszym mieście.

Stefan Arczyński

Artysta-fotografik, związany z Wrocławiem od 1950 r., gdy założył tu studio fotograficzne. Od 1954 roku ukazało się kilkadziesiąt publikacji z jego fotografiami. Dokonał bogatej dokumentacji powojennego Wrocławia i Dolnego Śląska, zwłaszcza z czasów odbudowy i usuwania zniszczeń wojennych. Jest również autorem serii portretów znanych wrocławian.
Osobny nurt w twórczości stanowią fotografie z licznych podróży, pejzaże oraz portrety.

1) Encyklopedia Wrocławia, Wydawnictwo Dolnośląskie 2006, s. 44.