Rogówek
agatabox: Dziękuję, muszę się trochę podszkolić w tym zakresie jeszcze ...
Mapy i plany, Radków
Hellrid: Sprawdziłem ulice i dopisałem archiwalne (mam tą wykreskowaną część powyższej mapy)., ale tą też sprawdziłem i brakujące nazwy dopisałem wraz z książka adresową z 1937 roku, która wskazała poprawną pisownie.
TW40: Podmiana na ciut lepsze + data; fot. J. Osuchowski.
Euro 2012 we Wrocławiu, Wrocław
krzych[k]: Przy okazji mozna dodać tu: .
Zdjęcia niezidentyfikowane (Lubań), Lubań
Tomen: Na pewno nie jest to 1945 więc górne datowanie można poprawić na 1944 rok.
ul. 1 Maja, Kowary
MacGyver_74: Jak dla mnie wszystkie z tej poprawionej serii do usunięcia. Jeżeli mamy dokumentować stan faktyczny, to nie możemy bazować na widzi mi się AI. Pomijam już fakt użycia (w większości przypadków) zdjęć dodanych przez nieżyjących już kolegów i to bez podania pierwotnie dodających... Wszystkie poddaję pod głosowanie.

Jasień Wiedebachów - lata 1320 - 1653
Autor: tinn°, Data dodania: 2008-10-22 19:42:31, Aktualizacja: 2008-10-22 19:42:31, Odsłon: 2317

28.05.2007
Od 14 wieku wieś Stary Jasień należała z krótkimi przerwami do łużycko-saksońskiego rodu von Wiedebach. Linia właścicieli Jasienia wygasła w roku 1642, a majątek przeszedł w ręce rodu von Bünau. Pierwszym odnotowanym właścicielem Jasienia był w 1320 roku Renz (Lorenz) von Wiedebach, wymieniany w dokumentach jako Pan na Bieczu i Jasieniu. Następnie w 1350r. odziedziczył majątek jego syn Jan, a w 1420 Panem na Bieczu i Jasieniu zostaje jego drugi syn Kacperr. Jego synowie Kacper i Jan odziedziczoną posiadłość podzielili między siebie. Kacperr otrzymał Jasień i część Biecza w której rozpoczął budowę nowego zamku, a jego brat Jan przejął starą część Biecza wraz z zamkiem oraz miejscowość Łgeln.

Budowa nowej siedziby w Bieczu przez Kacpra pochłaniała wiele środków finansowych, toteż na pokrycie kosztów majątek - wieś Jasień - została zastawiona. Doprowadziło to do utraty Starego Jasienia przez Wiedebachów, co znajduje swoje potwierdzenie w dokumencie z 22.06.1427r. dotyczącym sporu granicznego między Lubskiem, a Starym Jasieniem. Tu jako właściciel majątku Jasień (Gassen) wymieniany jest już Frenczil von Regewirz (Rackwitz). W dokumencie z 5.11.1451 roku właścicielem Jasienia wymieniani są bracia Fryderyk i Jerzy von Leβnow, którzy odkupili majątek od spadkobiercy von Regewirza - Apitza von Ragewitz. Dopiero w 1459r. za sprawą synów Kacpra – Liboriusa i Urlicha oraz ich kuzyna Kacpra syna Jana majątek wraz z wsią Jasień powrócił do rodu Wiedebach. Ukształtowały się wówczas dwie linie Wiedebachów. Każdy z nich otrzymał po części majątku. Pierwsza linia to Kacperr syn Jana, który otrzymał stary zamek w Bieczu i Stary Jasień. Druga linia to bracia Ulrich i Liborius z nowym zamkiem w Bieczu oraz z częścią Starego Jasienia , Ziębikowa (Seebigau) oraz Datyńa ( Datten).

W 1490 Kacper odkupił od Urlicha (i prawdopodobnie też od Liboriusa) pozostałą po ich ojcu część majątku i w ten sposób ponownie cały majątek był w jednych rękach. Po śmierci Kacpra w 1491 roku jego najstarszy syn Krzysztof odziedziczył Jasień, a jego brat Jerzy jako starszy odziedziczył Stary Biecz z Łgeln. Krzysztof był pierwszym właścicielem Jasienia, który w nim zamieszkał – zakładając swój dom. W 1504r. po śmierci Krzysztofa majątek ziemski przechodzi w ręce jego syna Jana Franciszka, który żył 100lat do roku 1604. Majątek dziedziczą jego dzieci.

Najstarszy syn Jan otrzymuje Jasień, a rodzeństwo Nicol i Kacper inne dobra ziemskie. Kiedy umiera Kacper 14.03.1582r.( jeszcze przed swoim ojcem), pozostawiając wdowę Annę von Machten. Rozpoczął się proces sądowy pomiędzy wdową, a krewnymi, zakończony ugodą.

W sporze tym brali m.in. udział : Franciszek, Nicol, Fryderyk i Joachim, bracia i kuzyni von Wiedebach z Jaryszowa (Gersdorf), Stradow, Golina ( Guhlen) z Świbnej (Zwippendorf), oraz Pani Anna von Wiedebach - wdowa, Pani Małgorzata von Wiedebach z mężem.
Tak więc po jednej stronie była Anna a po drugiej reszta rodziny.

{...}
Po śmierci Janaa w 1631 majątek dziedziczy jego najstarszy syn Kacper. Który żeni się z Marianną von Wiedebach córką Joachima ze Świbnej. Wkrótce też umiera matka Kacpra Dorota von Rackel. Małżeństwo Kacpra i Marianny posiadało córkę Barbarę Dorotę, której mężem był Otto von Wiedebach. W czasie zamieszek wojennych dnia 9.06.1642 umiera Kacper von Wiedebach pozostawiając wdowę Marianne.
Posiadłość przeszła teraz na brata Kacpra - Jana Franciszka, który był teraz Panem na Jasieniu, a który dokupił Golin stając się również właścicielem Lipska Żarskiego, Pietrzykowa i połowy Budziechowa.

Wieś Jasień 11.03.1645 otrzymała Marianna, (żona Kacpra) od szwagra Jana z powodu jej roszczeń pieniężnych. Mieszkała w tym czasie w Świbnej.

Marianna poślubia Rudolfa von BŁ±nau (1653r), i małżeństwo to rozpoczęło nową linię właścicieli Jasienia.

autor: S.Górski

Źródła: