Budynek nr 66, ul. Opolska , Krapkowice
Hellrid: Opolska 66, tworze obiekt.
Widoki z wieży ratusza, Paczków
kitapczy: Najbardziej odmienny kształt w stosunku do zabudowy powojennej nosi kamienica nr 43, która wówczas była jednopiętrowa.
Korty tenisowe, ul. Katowicka, Opole
foxi: Dzisiaj rozpoczęto demontaż płotu wokół nieczynnych od dłuższego czasu kortów. Co będzie w tym miejscu ktoś wie ? Jakiś czas temu mówiono o budowie tu parkingu podobnie zlikwidowano kort przy Luboszyckiej - -
Zdjęcia niezidentyfikowane, Krapkowice
Hellrid: AB1929: Siegert Johann, Fleischermeister, Krappitz, Oppelner Straße 22. Pozostałe osoby z tym nazwiskiem były w tym samym budynku, jednak ciężko obecnie mi wskazać konkretną lokalizacje. Gdzieś na Opolskiej.
Dom nr 30, ul. Kozielska, Krapkowice
Hellrid: Na tej "wielopolówce" są pokazane obiekty: Kozielska 30 (po lewej), Kozielska 28 (po prawej), na dole skład to Kozielska 28a, obecnie dalej jest tam skład opału i innych towarów.
Gospoda zum weissen Lamm (dawna), ul. Prudnicka, Krapkowice
Hellrid: AB1929: Jakob Bittmann, Gasthausbesitzer, Krappitz, Coseler Straße 6. Okazuje się, że obiekt już jest, przenoszę.

Ostatnio wyszukiwane hasła

dzierzoniów ul. letnia, fabryka papieru Jelenia Góra, karpno kościół, maszyn, strzeleczki, jaworek górny, foka, wydr, skórcz, trzebieszowice, wałbrzych, luna park, kościół św. Henryka, Kuropatnik, luboszycka, kino kraków, Dębianka, różanka, zespół szkolno przedszkolny nr 16, sanger, zespół szkolno przedszkolny Wrocław nr 16, wrocław, gigant, gliwice, kino lwow, hotel europa Jelenia, zamość, trebnig, Lehmwasser, Lehmwasser M, Jaworów, klein tinz, szkola knurow, wrocław kosciol klemensa, Piszkowice, wiel, wrocław osobowice, wrocław różanka, Budynek_nr_27_d_szkola_szybowcowa_ul_Kreta_Jezow_Sudecki_, Kędzie, Hala stulecia przystanek, Kliniki politechnika, organy, pilchowice 13, lubań kościół, Wrocław legnicka, Wre, ul.Horbaczewskiego, Przystanek reja, Kamień pomorski, Lüben, kow, Kamień pomorski stacja, nieużywane to, odrzańska, oławska, komarno, Ogród Botaniczny przystanek, czuchow, I_Liceum_Ogolnoksztalcace_im_Stefana_Zeromskiego_ul_Kochanowskiego_Jana_Jelenia_Gora, Bastion sakwowy, slawentzitz, swierzawa, Izbicko, świeradów zdrój, karpacz, szczyglowice, Bema, grzybowo, Dubois, nowa ruda stara osada 22, noe, Dom Edyty stein, tam cieplice, fsc, tamy, kościół ewangelicki, Przyszówka, Łabędy, Pomorska, Mosty pomorskie, kościół św michała, cieplice szkoła, nowa sól w, bliszczyce, dwór czarne, Przystanek rynek, środkowa 7, Wał, zakładowa, wrocław szewska, szkoła radiotechniczna Jelenia, składowa, narodowe, Narodowe forum, Plac orląt lwowskich przystanek, zakłady chemiczne Jelenia Góra, Dworzec swiebodzki, Smolecka, wyspa Piasek

"Układ Zgorzelecki"

6 lipiec 1950 r
„Układ między Rzecząpospolitą Polską a Niemiecką Republiką Demokratyczną o wytyczeniu ustalonej i istniejącej polsko - niemieckiej granicy państwowej” (oryginalna pisownia). To ten fragment historii Polski, który miał miejsce na Dolnym Śląsku

Wydarzenie to miało miejsce w dniu 6 lipca 1950 roku w polskim Zgorzelcu.
Układ został podpisany przez polskiego premiera Józefa Cyrankiewicza i S. Wierbłowskiego, zaś stronę niemiecką reprezentował premier NRD Otto Grotewohl i G. Dertingier. Obaj reprezentowali prezydentów poszczególnych krajów
Zdjęcie nr 2

Sam początek układu miał swoje miejsce pięć lat wcześniej w poczdamskim Cecilienhoff pod Berlinem. Wtedy to właśnie, podczas Konferencji Poczdamskiej przyznano Polsce ziemie zachodnie, aż do linii Odry i Nysy Łużyckiej. Ostateczne jednak zatwierdzenie tej granicy miało się odbyć na specjalnie zwołanej konferencji pokojowej. Do tego jednak nie doszło. Sytuacja międzynarodowa i pogarszające się stosunki pomiędzy Wschodem i Zachodem uniemożliwiły finalizację tej istotnej dla polskiej racji stanu kwestii.
Zdjęcie nr 3

Nie mając takiego zaplecza politycznego Polska pod kuratelą Wielkiego Brata sama zaczęła zabiegać o normalizacje tej sprawy mając za gwaranta ZSRR. Pięć lat później gwarancji formalnie udzielił Układ Warszawski w strukturach, którego znalazły się tak Polska jak i Wschodnie Niemcy. Należy pamiętać, że niepewność statusu zachodniej granicy miała swoje konsekwencje przez długie lata w inwestowaniu i rozwijaniu tych ziem polskich. Prawdziwa stabilizacja, choć nie do końca przez Niemcy akceptowana przyszła 20 lat później wraz z wizytą w Warszawie kanclerza Niemiec Willi Brandta, kiedy to formalnie zaakceptował polskie status quo na Odrze i Nysie Łużyckiej. Za to jednak Gomułka zapłacił tracąc stanowisko /wydarzenia grudniowe/ bowiem był to ruch bez zgody i autoryzacji naszego „Wielkiego Brata”. Sam Układ Zgorzelecki był argumentem strony polskiej na arenie międzynarodowej mającym pokazać fakt normalizacji stosunków polsko-niemieckich, szczególnie wobec Niemiec Zachodnich. Został potwierdzony w traktacie polsko-niemieckim w 1970 i 1990 roku.
Zdjęcie nr 4

"Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej i Prezydent Niemieckiej Republiki Demokratycznej, pragnąc dać wyraz woli utrwalenia pokoju powszechnego i chcąc przyczynić się do wielkiego dzieła zgodnej współpracy miłujących pokój narodów, zważywszy, że współpraca ta między narodem polskim i niemieckim stała się możliwa dzięki rozgromieniu niemieckiego faszyzmu przez ZSRR i postępującemu rozwojowi sił demokratycznych w Niemczech, chcąc po tragicznych doświadczeniach hitleryzmu stworzyć niewzruszone podstawy dla pokojowego i dobrosąsiedzkiego współżycia obu narodów, pragnąc ustabilizować i umocnić wzajemne stosunki w oparciu o porozumienie poczdamskie, ustalające granice na Odrze i Nysie Łużyckiej, realizując postanowienia warszawskiej deklaracji Rządu Rzeczypospolitej Polskiej i delegacji Rządu Tymczasowego Niemieckiej Republiki Demokratycznej z dnia 6 czerwca 1950 r., uznając ustaloną i istniejącą granicę jako nienaruszalną granicę pokoju i przyjaźni, która nie dzieli, lecz łączy oba narody, postanowili zawrzeć niniejszy układ i mianowali swych pełnomocników [następują nazwiska pełnomocników], którzy po wymianie swych pełnomocnictw, uznanych za sporządzone w dobrej i należytej formie, zgodzili się na następujące postanowienia:

Art. 1
Wysokie układające się Strony zgodnie stwierdzają, że ustalona i istniejąca granica, biegnąca od Morza Bałtyckiego wzdłuż linii na zachód od miejscowości Świnoujście i dalej wzdłuż rzeki Odry do miejsca, gdzie wpada Nysa Łużycka, oraz wzdłuż Nysy Łużyckiej do granicy czesko-słowackiej, stanowi granicę państwową między Polską a Niemcami
Art. 2
Polsko-niemiecka granica państwowa, wytyczona w myśl niniejszego układu, rozgranicza również w linii prostej przestrzeń powietrzną, morską i wnętrze ziemi.
Art. 3
Dla wytyczenia w terenie polsko-niemieckiej granicy państwowej, wymienionej w art. 1, Wysokie układające się Strony powołują mieszaną komisję polsko-niemiecką z siedzibą w Warszawie. Komisja ta składa się z ośmiu członków, z których czterech mianuje Rząd Rzeczypospolitej Polskiej i czterech Rząd Tymczasowy Niemieckiej Republiki Demokratycznej.
Art. 4
Mieszana komisja polsko-niemiecka zbierze się nie później niż 31 sierpnia 1950 r. celem podjęcia czynności wskazanych w art. 3.
Art. 5
Po dokonaniu wytyczenia w terenie granicy państwowej Wysokie układające się Strony zawrą akt o wykonaniu wytyczenia państwowej granicy między Polską a Niemcami.
Art. 6
W wykonaniu wytyczenia polsko-niemieckiej granicy państwowej Wysokie układające się Strony zawrą porozumienia: w sprawie przejść granicznych, małego ruchu granicznego i żeglugi na wodach pasa granicznego. Porozumienia te będą zawarte w ciągu miesiąca po wejściu w życie wymienionego w art. 5 aktu o wykonaniu wytyczenia państwowej granicy między Polską a Niemcami.
Art. 7
Układ niniejszy podlega ratyfikacji, która powinna nastąpić w terminie możliwie najkrótszym. Układ wejdzie w życie w chwili wymiany dokumentów ratyfikacyjnych, która odbędzie się w Berlinie. W dowód czego pełnomocnicy podpisali układ niniejszy i zaopatrzyli go swoimi pieczęciami.
Art. 8
Sporządzono 6 lipca 1950 r. w Zgorzelcu w dwu egzemplarzach, każdy w języku polskim i niemieckim, przy czym oba teksty posiadają jednakową moc"

bonczek/hydroforgroup/2008

/ / /