Początki wrocławskiego gazownictwa

Rys historyczny
Początki wrocławskiego gazownictwa datuje się na rok 1847, kiedy to przy ulicy Tęczowej wybudowano pierwszą, wrocławską gazownię. Z racji jej ograniczonych możliwości produkcyjnych już 19 lat później powstała druga gazownia, której lokalizacja pokrywała się z dzisiejszym gmachem Urzędu Wojewódzkiego przy placu Powstańców Warszawy. W 1881 roku otwarto kolejną gazownię przy dzisiejszej ulicy Trzebnickiej. Miast dynamicznie rozwijając się już pod koniec XIX wieku stanęło w zagrożeniu niedoboru gazu stąd decyzja o budowie dużej, spełniającej na wyrost zapotrzebowanie miasta gazowni. Na jej lokalizację wybrano podwrocławski wtedy Tarnogaj, a budowę rozpoczęto w 1904 roku wieńcząc dwa lata później, w listopadzie 1906 r. Po uruchomieniu produkcji gazu na Tarnogaju, starsze gazownie przy Trzebnickiej i Tęczowej zamieniono na przetłocznie. Od 1927 roku jedynie gazownia na Tarnogaj dostarczała gazu dla miasta będąc wówczas największą i najnowocześniejszą gazownią w Europie. Obiekt został zmodernizowany i rozbudowany w latach, 1927 – 1939 dzięki czemu jej możliwości stale wzrastały. Mimo własnej produkcji gazownia na Tarnogaju pobierała także gaz koksowniczy z dalekosiężnych rurociągów. Spowodowane to było potrzebą pokrywania szczytowego zapotrzebowania gazu dla rozwijającego się przemysłu w Breslau oraz opalania pieców gazowniczych. W latach trzydziestych pomimo pełnego zaspokajania potrzeb miasta urządzenia gazowni pracowały stale przeciążone. Tarnogaj zasilał także w gaz podwrocławski wtedy miejscowości co wiązało się z systematyczną rozbudową sieci gazowniczej w i po za granicami Breslau. Nasi weszli na teren gazowni już 20 maja rozpoczynając odgruzowywanie i remont. W pierwszej kolejności uruchomiono piec skośny 8 /1945/ Latarnie gazowe na Karłowicach zapłonęły w sierpniu 45,a w 1946 roku uruchomiono piece7, 5, 6, 4. Do końca lat 40 tych teren wokół gazowni pochłonął kilka ofiar z racji kompletnego zaminowania za czasów FB. Sam zakład do dziś funkcjonuje wielokrotnie modernizowany i rozbudowywany po wojnie.

bonczek/hydroforgroup/ - „Wrocław – rozwój urbanistyczny” 1956

/ / / / 3 /
tadpole | 2008-09-01 12:43:04
Zawsze mi sie wydawalo, ze nazwe "Tarnogaj" mozna odmieniac przez przypadki.
bonczek/hydroforgroup/ | 2008-09-01 13:53:31
Julo | 2008-09-01 20:10:15
Przykro mi, ale osobiście odbieram ten wątek - a szczególnie ten pod adresem - jako dość nachalną reklamę. Zaczynam mieć coraz większe wątpliwości, czy Wratislaviae Amici skręca w dobrą stronę...
LooK OuT! | 2008-09-02 23:37:07
Trudno się nie zgodzić, Julo, ale jak dla mnie tylko odnośnie tego wątku. To ewidentna reklama i sam mógłbym założyć podobny wątek, bo mam dla kogo, ale byłoby to po prostu wbrew zasadom przyzwoitości. Stawiajmy reklamy tam, gdzie ich miejsce.
Ok zjadłem końcówki - poprawiłem dzieki