Budynek nr 3, ul. Kwiatowa, Magnice
Danuta B.: A po prawej to była normalna stodoła. Z czasem rozpoczęto roboty przy adaptacji budynku. Jak widzę został nieco rozbudowany. Bo to prosta bryła była.
Hotel Rzeszów (dawny), al. Piłsudskiego Józefa, Rzeszów
Piotrek-rz: Kopuła po lewej kościół Chrystusa Króla. 10 piętrowe budynki w tle - osiedle Sportowa.
Piotrek-rz: Widok na zachód. Po lewej wiadukt śląski.
Piotrek-rz: Widok na północ. Po prawej stronie tory prowadzą na wjazd na dworzec głowny. Jasny budynek na środku kadru ponad torami - zakłady drobiarskie.
Stadion CWKS Resovia Rzeszów, ul. Wyspiańskiego Stanisława, Rzeszów
Piotrek-rz: Nie ma szans żeby to były lata 1980-90. To na pewno jest wcześniej. Nie ma bydynków przy Wyspiańskiego 35 i 37 a one były juz 1975.
Kamienny Jaz
Alistair: Wymiana na wyraźniejszy skan.

jawc
jawc
tomimaki

Film Wrocław - lata 20
Autor: Siloy°, Data dodania: 2008-04-24 13:13:42, Aktualizacja: 2017-06-19 21:00:30, Odsłon: 5303

Przejazd tramwajem po Wrocławiu

Krótki film przedstawiający miasto z lat 20. Na początku filmu widać budynek radia przy Karkonoskiej a następnie pokazana jest przejażdżka tramwajem przez ulicę Świdnicką od placu Kościuszki do Rynku.

Jak kolega tertus w komentarzach określił - film nagrany został w latach 1925-1928.

/ / /
zuf | 2008-04-24 14:04:57
Budynek telewizji?! W latach 30...? Ale gafa.. :)
Siloy | 2008-04-24 17:11:51
Słowo telewizja należy czytać jak radio :))
Jeanick | 2008-04-25 00:22:13
Zuf, tym stwierdzeniem wychodzisz na abnegata. Wystarczy poczytać o historii telewizji, by wiedzieć, że w 1931 odbyły się pierwsze programy telewizyjne w USA, Niemczech i ZSRR. W 1928 roku doszło do powstania telewizji kolorowej. Zademonstrował ją Baird. 1928 W USA rozpoczyna pracę pierwsza stacja telewizyjna nadająca wg "ramówki".
zuf | 2008-04-25 09:14:54
No to wpadłem. Przyznaje, nie odrobiłem zadania domowego z historii telewizji. Sądziłem, że to powojenny wynalazek... Mimo wszytko na filmie jest budynek radia :)
Neo[EZN] | 2008-04-25 10:10:22
Tak a we Wrocławiu nie było przed wojną telewizji. Zresztą w całych Niemczech, z tego co mi wiadomo, nie było przed wojną żadnej telewizji. Jedyne transmisje TV odbyły się podczas olimpiady i to do odbiorników - ogromnych ekranów rozmieszczonych w kilkunastu salach na terenie Berlina.
Julo | 2008-04-25 15:47:44
Coś mi się nie wydaje, żeby owe ekrany mogły być "ogromne"... Kineskopy pierwszych telewizorów miały 13 czy 15 cali przekątnej, a rzutników obrazu telewizyjnego nie było...
Neo[EZN] | 2008-04-25 17:17:09
Rzutniki obrazu TV jak najbardziej były:
tertus | 2008-05-03 14:05:57
Film jest zrobiony miedzy 1925 rokiem a 1928.W 1925 roku wybudowano budynek rozgłośni radiowej,a w 1928 roku wybudowano dom handlowy Wertheim,którego tu jeszcze nie ma.W sekundzie 59 do 62 filmu widać stojące na jego miejscu jeszcze kamienice.
Neo[EZN] | 2008-04-24 14:41:59
Rewelacja. Niesamowity tłok na chodnikach! Ile ludzi, jaki ruch. Oj chyba spore było zagęszczenie ludności we Wrocławiu...
Siloy | 2008-04-25 19:00:48
Wtedy nie każdy miał samochód więc chodzili pieszo :) Najbardziej podoba mi się ten bezład, każdy chodzi po ulicy, przebiega przed tramwajem ... taka "sielanka" :)
PP | 2008-05-07 11:33:00
Major Ludwig Höfler a. D. mieszkał na Salvatorplatz 6 - drugie piętro. Ciekawostką jest, że w mieszkaniu były trzy linie telefoniczne.
PP | 2008-05-07 11:40:19
a. D - ausser Dienst - w stanie spoczynku w 1930 r.
Curz | 2008-05-07 15:28:38
Cos cienki ten komentarz z PRwr, babka mowi ze nie widac numeru linni, a widac - pierwszy tramwaj to 2E, nastepnego nie widac, a trzeci wyjezdzajacy z Rynku to 2 :) Zreszta, nie trudno sie domyslic, jesli ktos oczywiscie studiowal przedwojenne mapy :)