Budynek nr 3, ul. 1 Maja, Malczyce
stap: Nowy właściciel obiektu, prowadzi jego remont kapitalny i gruntowną restaurację. Ta ohydna nadbudówka - przybudówka nad dawnym wejściem głównym, prawdopodobnie ma zostać rozebrana :)

Odsłonięcie pomnika

2006
W uroczystości odsłonięcia pomnika dla uczczenia pamięci żołnierzy podziemia niepodległościowego walczącego z władzą komunistyczną w latach 1944 – 1956 wziął udział Wojewoda Opolski Bogdan Tomaszek. Uroczystości odsłonięcia pomnika przypominały swoim scenariuszem te, podczas których oddaje się cześć poległym w walkach o niepodległość Polski na wszystkich frontach II Wojny Światowej. Po uroczystym odsłonięciu pomnika, nastąpiło jego poświęcenie, a po nim zaproszeni goście wygłosili przemowy do zgromadzonych na placu. Wojewoda Opolski w swoim wystąpieniu podkreślił, że bohaterskie i odważne postawy i czyny ludzi z tamtego okresu, walczących z komunistycznym ustrojem państwa polskiego, były obarczone wielkim ryzykiem pozbawienia praw obywatelskich, wolności, a nawet życia. Stąd też, zasadnym jest aby poprzez pomniki i uroczystości, oddawać tym ludziom cześć, aby pamięć o nich nie zginęła, a młodzież brała przykład z patriotycznych postaw. Po przemówieniu Wojewoda Opolski złożył kwiaty pod pomnikiem. Uroczystości towarzyszył apel poległych i wojskowa salwa honorowa, podnosząc rangę obchodów odsłonięcia pomnika ku czci żołnierzy antykomunistycznego podziemia.

/ / / / / /