Paulus,: Proszę o dodanie ulicy Osiedle Dolnośląskie

O Pałacu rodziny von Salisch
Autor: Poszukiwacze Przygód°, Data dodania: 2008-02-25 21:00:20, Aktualizacja: 2008-02-25 21:00:20, Odsłon: 1701

Zbudowany w 1806 roku a zmodernizowany w 1906. Po 1945 roku w stanie postępującej dewastacji.
Zbudowany w 1806 roku a zmodernizowany w 1906. Po 1945 roku w stanie postępującej dewastacji. Obecnie nie zamieszkały. W stylu klasycystycznym. Murowany z cegły, tynkowany. Parterowy z poddaszem do celów mieszkalnych (dach mansardowy), wysoko podpiwniczony. Trójtraktowy, na osi z sienią, westybulem i salonem o ściętych narożach. W piwnicach sklepienia kolebkowe z lunetami, na parterze sufity z fasetami w niektórych pomieszczeniach, na poddaszu sień ze stropem wspartym na dwóch drewnianych kolumnach. W narożach salonu wnęki zamknięte półkoliście (w innych pomieszczeniach także). Od pn. pł. zwieńczenie frontonu stanowią naczółki. Wsparte półkolumnami w porządkach jońskim (pn) i toskańskim (pł). Budynek obiega cokół i gzyms koronujący wsparty na klasycystycznych kroksztynach. Okna prostokątne, w parterze największe , wieńczone motywem fartuszkowym.

na podstawie katalogu zabytków: tpp

/ / / / 1 /