Kościół "kolejowy" w Węglińcu

Historia oraz opis kościoła
Dawny kościół ewangelicki, obecnie rzymskokatolicki p.w. NMP Królowej Polski usytuowano w północno- zachodniej części Węglińca, w pobliżu linii kolejowej. Wraz ze wzrastającą liczbą mieszkańców zatrudnionych głównie na kolei i w kopalni, narastało zapotrzebowanie na obiekt praktyk religijnych. Początkowo mieszkańcy uczęsz­czali na nabożeństwa do Starego Węglińca. Kilkanaście lat po utworzeniu linii kolejowej władze spółki urządziły na terenie dworca kaplicę. Od 1867 r. zaczęto wprowadzać w życie ideę budowy kościoła ewangelickiego, który oddano do użycia w 1878 r. W 1934 r. do świątyni dostawiono wieżę.
Jest to świątynia o jednonawowej dyspozycji przestrzennej z wyodrębnionym, wielobocznym prezbiterium oraz z dostawioną od południowego-wschodu wieżą, w której przyziemiu mieści się zakrystia. Wejście główne, umieszczone w płytkim portyku zwień­czonym trójkątnym szczytem, zaakcentowano sygnaturką.Charakteryzuje się bryłą ukształtowaną na zasadzie addycji, krytą w części kor­pusu dachem dwuspadowym, nad prezbiterium wielopołaciowym. Dominantę stanowi założona na rzucie kwadratu wieża zwieńczona dachem namiotowym. Obiekt posadowiony na wysokim cokole, posiada jednorodne pod względem formy i deta­lu elewacje, licowane cegłą ceramiczną, z detalem architektonicznym wykonanym w tym samym materiale. Artykulację elewacji wyznaczają zamknięte łukiem pełnym otwory okienne z ceglanymi maswerkami. Naroża ujmują wąskie lizeny, zakończone na szczycie sterczynami z motywem krzyża. Całość wieńczy gzyms koronujący wsparty na konsolkach z fryzem kostkowym przebiegającym poniżej.Dyspozycja wnętrza odzwierciedla układ i formę brył poszczególnych partii bu­dowli. Jednonawowy korpus o zwartej, jednorodnej strukturze przykryto stropem z pro­stymi fasetami. Nawę ujmuje jedna kondygnacja empor oraz szeroka, wyłamana w środ­kowej części empora organowa wsparta na drewnianych filarach. Prezbiterium otwarto do nawy łukiem tęczowym.Stylistycznie kościół posiada cechy zarówno neogotyckie (wyeksponowanie cegla­nego wątku stylizowanych przypór narożnych i maswerków), jak i neoromańskie (półko­liście zamknięte otwory, fryz kostkowy). Wieża prezentująca nowoczesne, modernistycz­ne formy jednocześnie doskonale komponuje się z XIX wiecznym korpusem świątyni.Cechy świadczące o wartościach artystycznych kościoła to przede wszystkim uzy­skanie efektu dzieła spójnego i stylistycznie jednorodnego przy jednoczesnej oszczędno­ści detalu architektonicznego.Kościół wyróżnia się w krajobrazie miejscowości zarówno charakterystyczną bry­łą, jak i zachowanymi, oryginalnymi elementami wystroju architektonicznego. Odzwierciedla określony etap rozwoju architektury sakralnej i tradycji regionu, zatem jest materialnym świadectwem przeszłości i istotnym elementem lokalnej tożsamości kulturowej.Kościół wpisany do rejestru zabytków (decyzją Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków).

/ / / / /