Walter Kosche

Krótki życiorys i prezentacja dzieł przedwojennego malarza z Wałbrzycha

Walter Kosche urodził się 25. grudnia 1888 r. w Jerzmanicach Zdroju jako najstarszy z trzech synów. Jego ojciec, Paul Kosche, rzeźbiarz z Wrocławia, tworzący w kamieniu i drewnie, pracował w Lubaniu, matką była Adelheid z domu Fiedler.

Kosche dorastał w Lubaniu. Po szkolnej edukacji był słuchaczem seminarium nauczycielskiego w Lubomierzu, w którym egzaminy końcowe zdał 21. września 1911 r. Początkowo był nauczycielem w Złotoryi, a od 1914 r. w katolickiej szkole dla dziewcząt przy obecnej ul. Limanowskiego (obecnie Gimnazjum nr 1).

21.03.1914 r. młody Kosche zawarł w Złotoryi związek małżeński z córką tamtejszego kupca Elisabeth Frank. Po I wojnie światowej urodziły im się 2 córki: Marianne, zamężna Schwetje (ur. 19.11.1919 r., zm. 7.10.2006 r.) i Gisela, zamężna Gebauer (ur. 22.08.1922 r.), która od 1951 r. mieszka z rodziną we Frankfurcie nad Menem.

Zdjęcie nr 3

W Wałbrzychu Kosche żył do końca swego życia na Nowym Mieście, przy obecnej ul. Piłsudskiego (dokładny adres: Hermannstr. 46, w tym samym domu mieszkał też publicysta Max Kleinwächter). Kosche zmarł 25.03.1946 r. w Wałbrzychu na zapalenie płuc. Pochowany został przez opiekującą się nim sąsiadkę na katolickim cmentarzu parafialnym w Wałbrzychu przy ul. Przemysłowej. Małżonka artysty zmarła już w 1936 r., córki opuściły Wałbrzych w kierunku Turyngii w lutym 1946 r.

Równolegle do wykonywanego zawodu nauczycielskiego był Kosche niezależnym artystą, głównie pejzażystą. Z jego rąk powstały rysunki, obrazy olejne i akwarele. Malował szczególnie motywy z Gór Wałbrzyskich (wiejskie kościoły, stare chałupy, widoki na góry, pola, drzewa i lasy), ale także akwarele, których tematyką był Bałtyk, Gdańsk, Karyntia, niemieckie i austriackie Alpy, powstałe w czasie wakacyjnych podróży z rodziną.
Zdjęcie nr 5

Delikatne, kolorowe akwarele były mocną stroną Koschego. Niezliczona ilość obrazów powstała w latach 20-tych i 30-tych XX wieku, także rysunki i portrety przedstawiające rodzinę (żonę i dzieci), oprócz tego obrazy olejne o tematyce religijnej, jak „Jezus w świątyni” i „Grupa krzyżowa”. Parę jego rysunków opublikowano w „Waldenburger Bergland-Kalender” (były to roczniki wydawane przez Maxa Kleinwächtera). Jeden obraz Waltera Kosche, przedstawiający widok na wałbrzyski kościół ewangelicki znajduje się w wałbrzyskim Muzeum Okręgowym. Ze sporego dorobku artysty rodzinie pozostało tylko niewiele pamiątek.

źródła :
Życiorys Waltera Koschego napisany przez panią dr Birgit Bukasa, wnuczkę artysty. Publikacja za zgodą rodziny Koschego.

tłumaczenie i opracowanie: Ropucha

ilustracje: ze zbiorów rodzinnych Giseli Gebauer i dr Birgit Bukasa, Waldenburger Bergland-Kalender 1932, 1934, 1936, "Durch Waldenburgs Straßen" (por. źródła podane przy zdjęciach)

/ / / A / /
/ / / /