ul. Podwale Grodzkie, Gdańsk
Alistair: :))
ul. 1 Maja, Kowary
Hellrid: Ja uważam, że nie powinniśy używać AI, niewiele wnoszą wyostrzone fotki, gdzie zmienia się nagle dach, zdjęcie wygląda jakby było obrazem.
Dom nr 7, ul. Klimasa Czesława, ks., Wrocław
pavelo: Domyślam się. Mnie by interesowało, jak wysokie, na ilu mieszkańców, ile aut itd. Plus wszystkie eLki, to tu będzie się działo...
Remiza OSP Branków, Branków
Parsley: Przypisałem do obiektu.
Krzyże pokutne - Wiry, Wiry
Danuta B.: W podwrocławskim Turowie kolejny taki krzyż, choć już nie pokutny . No to mamy robotę przy odkręcaniu przypisań.

Nowa książka ze zdjęciami Wrocławia, tym razem z lat 60-tych XX w.
Autor: PP°, Data dodania: 2011-05-30 10:19:43, Aktualizacja: 2011-05-30 10:19:43, Odsłon: 3174

Przedwojenny Wrocław jest już dosyć dobrze udokumentowany, współczesny też a to co między tymi okresami się działo nadal wzbudza ogromne zainteresowanie. Zatem wszystkich wratislavianistów zainteresuje kolejna pozycja wydawnictwa VIA NOVA autorstwa Marzeny Smolak zatytułowana „Wrocław lat sześćdziesiątych XX wieku na fotografiach Tomasza Olszewskiego”, która właśnie trafia do księgarń.

Zdjęcie nr 1

W książce pokazano „jedynie” 190 fotografii z liczącego 1000 szt. zbioru autorstwa Tomasza Olszewskiego, zakupionego w 2007 r. przez Muzeum Miejskie Wrocławia i przechowywanego w Dziale Ikonografii.
Zdjęcia pokazują miasto z lat 60-tych, jakże inne od wyidealizowanego wizerunku znanego z czarno-białych kart pocztowych. To szczególny moment w jego historii. Wszędzie widać niezabliźnione rany po działaniach wojennych i powojennych, unicestwiających miasto. Charakterystyczną cechą tej dekady były „zielone pustynie” powstałe po częściowym uprzątnięciu i „uporządkowaniu” zniszczonej substancji, doskonale widoczne na panoramach wykonanych min. z takich miejsc jak: wieża gmachu poczty przy ul. Krasińskiego [panorama w kierunku zachodnim]; z kamienicy u zbiegu ulic Ruskiej i Mikołaja [widok w kierunku ob. pl. Jana Pawła II i dzielnicy Szczepin]. Wszystkich zapraszam do lektury i obejrzenia wystawy plenerowe w Rynku, która zostanie otwarta we wtorek.

/ /